Zelenski: U Hersonu otkriveno više od 400 ruskih ratnih zločina, pronađena tijela vojnika i civila

Gradonačelnik Hersona rekao je danas da je humanitarna situacija u tom gradu teška zbog nedostatka vode, ljekova i hljeba

31152 pregleda 29 komentar(a)
Slavlje u Hersonu nakon povlačenja ruske vojske, Foto: Reuters
Slavlje u Hersonu nakon povlačenja ruske vojske, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2022. 22:10h
Završeno
21:14h

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski saopštio je da su borbe u regionu Donjecka na istoku Ukrajine bile intenzivne kao i prethodnih dana.

"Nivo ruskih napada nije opao. A nivo naše otpornosti i hrabrosti je najviši", rekao je Zelenski, a prenosi Rojters. 

20:39h

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, saopštio je da su istraživači u Hersonu otkrili više od 400 ruskih ratnih zločina i pronašli tijela vojnika i civila, prenosi agencija Rojters.

"Istražitelji su već dokumentovali više od 400 ruskih ratnih zločina. Pronađena su tela mrtvih civila i vojnika“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

On je rekao da je uspostavljena "stabilizacija i obnova zakona" u 226 naselja koja obuhvataju više od 100.000 stanovnika.

U toku su hapšenja ruskih vojnika i plaćenika.

Izmjena: 21:17h
15:43h

Ukrajina trenutno ima elan u svom ratu sa Rusijom, ali je Moskva daleko od toga da odustane, izjavio britanski ministar odbrane Ben Volas, prenosi Rojters.

"Ukrajina ima zamah... Istina nije veliki, ali je prednost ipak, u rukama Ukrajinaca", kazao je Volas radiju Tajms.

On je naglasio da rusko povlačenje iz Hersona, ne znači kraj rata.

"Niko ne potcjenjuje Rusiju. Oni su daleko od odustajanja", istakao je Volas.

14:06h

Ukrajinska željeznica simbolično je, slaveći oslobađanje Hersona, ponudila karte za gradove koji su i dalje pod kontrolom ruskih snaga, a cijena karata je oko 27 dolara, prenosi Rojters.

Navode da će karte moći da se iskoriste kada i ti gradovi budu oslobođeni.

"Danas možete da naručite karte za prva tri voza iz Kijeva ka pet gradova: ka već oslobođenom Hersonu, kao i ka Marijupolju, Donjecku, Lugansku i i Simferopolju", naveo je željeznički operater na Telegramu.

Kako se dodaje, karta se može kupiti i "čuvati kao simbol vjere u Oružane snage i oslobađanje Ukrajine od okupatora".

14:01h

U ruskom napadu u području Donjecka poginula su dva civila, a jedan je povrijeđen, saopštio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

„Danas, Rusi su ubili dva civila u regiji Donjeck, u Bahmutu. Snage reda su pronašle još tijela još osobe iz perioda okupacije, u Jampolu i Jarovaji“, napisao je Kirilenko na Telegramu, prenosi Al Džazira Balkans.

On je dodao da je trenutno nemoguće procijeniti tačan broj žrtava u Mariupolju i Volnokavaki.

13:40h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Zapad "militarizuje" jugoistočnu Aziju u pokušaju da obuzda ruske i kineske interese.

Na kraju samita ASEAN-a u Pnom Penu, Lavrov je optužio Sjedinjene Države zbog njihovih akcija u regionu, prenosi Rojters.

"Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u pokušavaju da ovladaju ovim prostorom", rekao je Lavrov.

10:44h

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak ocijenio je da se u Rusiji bilježi pad podrške ratu, te da se u tamošnjoj javnosti formira stav da je "vrijeme da se završi".

"Politički i psihološki, Rusija još nije sazrela za prave pregovore i povlačenje trupa. Ali to će se desiti. Odmah nakon oslobođenja Donjecka ili Luganska", napisao je na Tviteru Podoljak.

10:30h

Rat u Ukrajini – 263. dan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je sinoć ruske snage za uništenje vitalne infrastrukture u Hersonu prije nego što su se povukle.

Gradonačelnik Hersona rekao je danas da je humanitarna situacija u tom gradu teška zbog nedostatka vode, ljekova i hljeba, prenosi Rojters.

"Grad ima kritičnu nestašicu, uglavnom vode. Trenutno nema dovoljno ljekova, nema dovoljno hljeba, jer se ne može ispeći jer nema struje", rekao je gradonačelnik Roman Holovnija.

Bonus video: