Velika Britanija najavila značajno povećanje poreza, najviše za bogate

Stručnjaci predviđaju dugotrajnu recesiju, dok je inflacija porasla preko deset odsto. Prema pisanju medija, budžetu nedostaje oko 40 milijardi funti, odnosno 46 milijardi eura, što Hant planira pokriti većim porezima i štednjom

2946 pregleda 1 komentar(a)
Hant (Ilustracija), Foto: Rojters
Hant (Ilustracija), Foto: Rojters

Britanski ministar finansija, Džeremi Hant, najavio je veliko povećanje poreza, zbog izazovne ekonomske situacije u Velikoj Britaniji.

"Bojim se da ćemo svi morati da plaćamo veće poreze", rekao je u Hant u intervjuu za Sky News.

On je nagovijestio da će se porezi najviše povećati za najbogatije.

"Moramo se suočiti s neugodnom istinom da bi inflacija ostala visoka kada bi se svima povećavale plate u skladu s inflacijom. Tada se inflacija ne bi smanjila", rekao je Hant, javlja njemačka novinska agencija dpa.

On će u četvrtak predstaviti plan budžeta koji javnost s nestrpljenjem iščekuje, prenosi SEEbiz.

Prema pisanju medija, budžetu nedostaje oko 40 milijardi funti (GBP), odnosno 46 milijardi eura, što Hant planira da pokrije povećanjem poreza i štednjom.

Velikoj Britaniji stručnjaci predviđaju dugotrajnu recesiju. Inflacija je porasla preko deset odsto.

Istovremeno, britanska konzervativna vlada mora ponovno da zadobije povjerenje finansijskih tržišta, koja su bila uzdrmana radikalnim i nefinansiranim planiranim rezovima poreza prethodne premijerke Liz Tras.

"Izlaz iz ove situacije je smanjenje inflacije što je brže moguće, jer je ona srce vaših briga, bijesa i frustracija, jer vaše plate ne dostižu ono što bi trebalo", objasnio je Hant.

On je naveo da će njegov finansijski plan smanjiti inflaciju, staviti pod kontrolu visoke cijene energije i otvoriti put zdravom ekonomskom rastu.

No, za to su, kako je poručio Hant, potrebne uštede u javnom sektoru.

U septembru je plan tadašnjeg ministra finansija, Kvasija Kvartenga, iz konzervativne vlade Tras, koji je uključivao velika smanjenja poreza, izazvao šok na finansijskim tržištima i pad funte.

Događaj je prvo smijenio Kvartenga, kojeg je naslijedio Hant, koji je odmah objavio da Vlada odustaje od planova, a zatim i premijera.

Konzervativci su 25. oktobra povjerili vođstvo Vlade Rišiju Sunaku.