Antivladini protesti opet u Kišinjevu

Demonstranti su marširali ulicama glavnog grada Moldavije do zgrade Ustavnog suda, zahtijevajući prijevremene izbore i ostavku prozapadne predsjednice države, Maje Sandu. Prozapadno orijentisanu zemlju, posljednja dva mjeseca potresaju protesti koje je inicirala populistička Šor partija

3529 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Rojters
Ilustracija, Foto: Rojters

Hiljade ljudi ponovo je demonstriralo ulicama Kišinjeva, glavnog grada Moldavije, zbog energetske krize u zemlji uoči zime i visoke inflacije.

Demonstranti su marširali do zgrade Ustavnog suda, zahtijevajući prijevremene izbore i ostavku prozapadne predsjednice države, Maje Sandu.

Moldavija je bivša sovjetska republika, smještena između Rumunije i Ukrajine, sa oko 2,6 miliona stanovnika.

Zemlja je prozapadno orijentisana, ali nju u posljednja dva mjeseca potresaju protesti koje je inicirala populistička Šor partija.

Njen vođa Ilan Šor je moldavski oligarh, koji je trenutno u egzilu u Izraelu jer je umješan u pljačku jedne banke prilikom koje je iz nje ukradeno milijardu dolara, a i američki Stejt department ga je stavio na sankcionu listu lica koja rade za interese Rusije.

SAD kažu da Šor sarađuje sa "korumpiranim oligarsima i entitetima sa sjedištem u Moskvi kako bi stvorio političke nemire u Moldaviji" i kako bi podrio napore te zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

U junu ove godine, Moldaviji i susednoj Ukrajini - koju je vojno napala i djelimično okupirala Rusija - dodijeljen je status zemalja-kanidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

Moldavska vlada je prošlog četvrtka podnijela zahtjev Ustavnom sudu te zemlje da Šor partiju proglasi zabranjenom.

Moldavski specijalni tužioci za korupciju ispituju kako se finansiraju tekući protesti, a tužioci kažu da ruski novac u njima ima barem djelimičan upliv.

Do protesta u Moldaviji je došlo dok se njena vlada bori sa ozbiljnom energetskom krizom uoči predstojeće zime, kao i sa galopirajućom inflacijom.

Moldavija u potpunosti zavisi od ruskog gasa, a Rusija joj je nedavno prepolovila isporuke.

Moldavija je najsiromašnija zemlja Evrope.

Predsjednica Moldavije Maja Sandu nazvala je rusku odluku o smanjenju isporuka gasa njenoj zemlji "političkom ucjenom" i optužila proruske političke snage u Moldaviji za "ciničnu zloupotrebu teškoća sa kojima se narod suočava i sa njegovim nezadovoljstvom... kako bi generisao haos i okrenuo nam leđa evropskom putu".

Bonus video: