Štrajkovi profesora, medicinara, željezničara...

Zaposleni iz različitih sektora pribjegavaju protestnim aktivnostima zahtijevajući povećanje plata i bolje uslove rada

8829 pregleda 7 komentar(a)
Sa protesta protiv visokih troškova života u Parizu, Foto: Rojters
Sa protesta protiv visokih troškova života u Parizu, Foto: Rojters

Evropske države suočavaju se sa štrajkovima i protestima zbog visokih cijena energenata i rasta troškova života. U brojnim zemljama organizovane su protestne aktivnosti i demonstracije.

Britanija

Više od 70.000 univerzitetskog osoblja na 150 britanskih univerziteta štrajkovaće tri dana u novembru zbog plata, uslova rada i penzija, saoštilo je Udruženje univerziteta i koledža.

Zaposleni u britanskoj grupi za pakovanje DS SmithSMDS.L, čiji klijent je između ostalih i Amazon, glasali su velikom većinom za stupanje u štrajk zbog spora oko plata.

Medicinski tehničari u Britaniji stupiće u štrajk, saopšteno je iz Kraljevskog fakulteta za medicinske sestre (RCN), dodajući da su se njegovi članovi decenijama suočavali sa smanjenjem plata.

Britanski željezničari štrajkovali su u više navrata ove godine
Britanski željezničari štrajkovali su u više navrata ove godinefoto: REUTERS

Trodnevni štrajk desetina hiljada britanskih željezničkih radnika planiran za ovu nedjelju odložen je dok su u toku “intenzivni pregovori” oko plata i uslova rada.

Stotine radnika na londonskom aerodromu Hitrou stupiće u štrajk uoči fudbalskog Svjetskog prvenstva zahtijevajući povećanje plata.

Britanski premijer Riši Sunak suočio se sa jednim starijim pacijentom u londonskoj bolnici 28. oktobra koji mu je kazao da je “šteta” što vlada ne plaća više medicinskom osoblju i poručio da mora više da se “potrudi”.

Francuska

Štrajk je nastavljen u naftnoj rafineriji TotalEnergies’ TTEF.PAFeyzin na sjeveru Francuske, kazao je za Rojters zvaničnik sindikata.

Snabdijevanje francuskih benzinskih pumpi vraća se u normalu, kazala je ministarka energetike Anjes Panije Runašer, a manje od 10 odsto pumpi se i dalje suočava sa problemima.

Oko 45 odsto francuskih kapaciteta za preradu nafte bilo je van pogona 2. novembra nakon štrajka prošog mjeseca, a snabdijevanje još nije u potpunosti uspostavljeno.

Francuska kompanije EDF EDF.PA saopštila je krajem prošlog mjeseca da su zvanično potpisali sporazum o povećanju plata sa svim sindikalnim udruženjima.

Njemačka

Sindikati u najvećoj evropskoj ekonomiji zahtijevaju veće plate usljed rasta inflacije.

Sa protesta desničarskih grupa u Lajpcigu zbog rasta troškova života
Sa protesta desničarskih grupa u Lajpcigu zbog rasta troškova životafoto: REUTERS

Njemački sindikat IG Metal Kueste saopštio je da je pozvao nekoliko hiljada zaposlenih da danas stupe u štrajk na 15 lokacija, uključujući i AirbusAIRG.DE u Hamburgu.

Lufthanza i UFO sindikat su postigli sporazum o povećanju plata za 19 000 članova posade, saopšteno je iz njemačke kompanije.

Njemački proizvođač automobila Audi zaposlenima nudi jednokratnu novčanu pomoć oslobođenu poreza umjesto stalnog povećanja plata, saopšteno je za Rojters iz kabineta za ljudske resurse kompanije.

Španija

Hiljade Španaca izašle su na centralni trg u Madridu 3. novembra i zahtijevali veće plate, to je bio prvi masovni protest u toj zemlji od početka rasta troškova života.

Radnici Azul Handlinga, kompanije za usluge koja servisira Rajaner RYA.I za 22 španska aerodroma, otkazali su plan zbog održavanja nekoliko 24-satnih štrajkova između 28. oktobra i 8. januara kako bi zahtijevali bolje uslove rada.

Protest španskih kamiondžija i poljoprivrednika 14. novembra
Protest španskih kamiondžija i poljoprivrednika 14. novembrafoto: REUTERS

Stotine vozača kamiona koji pripadaju nezvaničnoj platformi za odbranu saobraćaja, koja je paralisala Španiju ranije ove godine, počeli su novi štrajk 14. novembra zahtijevajući promjene pravila i u znak protesta zbog rasta troškova života.

Nakon sličnog štrajka u aprilu, koji je paralisao zemlju, vozači kamiona su dobili paket vrijedan milijardu eura koji je uključivao rabat na cijenu dizel goriva i gotovinski bonus u iznosu od 1200 eura. Oni međutim tvrde da je rabat praktično poništen zbog rasta cijena goriva u međuvremenu.

Portugal

Radnici Folksvagenove fabrike automobila VOWG_p.DE Autoeuropa - jednog od najvećih portugalskih izvoznika - stupiće u štrajk u prva dva sata svake od četiri smjene 17. i 18. novembra zahtijevajući povećanje plata zbog galopirajuće inflacije, a sindikati ne isključuju proširenje štrajka ako se ne ispune njihovi zahtjevi. Kompanija nudi samo jednokratnu isplatu od 400 eura u novembru.

Austrija

Austrijski metalci osigurali su 4. novembra godišnje povećanje plata u prosjeku za više od 7%, što je iznad stope inflacije od 6,3% za pregovaračko razdoblje. Pregovori se smatraju predznakom za druge sektore u Austriji, koja ima snažnu tradiciju kolektivnog pregovaranja i godišnjih dogovorenih povećanja plata koji generalno neutrališu prijetnju štrajkovima.

Bonus video: