Zašto je Zelenski u Hersonu tražio lubenicu

Ukrajinski premijer Denis Šmihal objavio je na Tviteru svoju sliku kako drži lubenicu, Dinamo Kijev je privremeno promijenio logo, a lubenica se pojavila i na meču Šahtjora iz Donjecka

19523 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kada je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio oslobođeni grad Herson na jugu zemlje našalio se da je tu jer želi lubenicu.

Zašto baš lubenica?

Zelenski je pomenuo lubenicu, jer je posljednjih dana postala internet mim kao simbol oslobađanja ove južne ukrajinske oblasti.

Većina lubenica u Ukrajini dolazi iz Hersona, poljoprivrednog grada na Crnom moru, a kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru izvoz lubenica je stao.

Ipak, imidž lubenice u Hersonu sačuvao se i nakon ruske invazije i na neki način je predstavljao borbu Hersona za slobodu.

To je vjerovatno i razlog zašto je mim o lubenici "eksplodirao" kada su se ruske trupe povukle preko Dnjepra.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal objavio je na Tviteru svoju sliku kako drži lubenicu.

Različite organizacije, uključujući fudbalski tim Dinamo Kijev i ukrajinsku nacionalnu poštu, privremeno su preradile svoje logotipe kako bi uključile lubenicu. A lubenica je završila i na utakmicama Šahtjora iz Donjecka.

Nakon oslobađanja Hersona lubenice su ponovo zauzele centralno mjesto, a pojedinim ukrajinskim vojnicima su uručene kada su ušli u grad.

Na jednom snimku se vidi kako meštani grle ukrajinskog vojnika koji drži ogromnu lubenicu na grudima.

Bonus video: