Moskva: Kijev nije zainteresovan za mirovne pregovore

Portparol Kremlja je to kazao nakon što je ukrajinski predsjednik putem video linka za samit G20 na Baliju, odbacio mogućnost potpisivanja novog sporazuma iz Minska

2833 pregleda 5 komentar(a)
Peskov (Ilustracija), Foto: Reuters
Peskov (Ilustracija), Foto: Reuters

Ukrajinsko odbacivanje sporazuma "Minsk 3", kojim bi se okončale borbe u toj zemlji, pokazuje da Kijev ne želi da učestvuje u mirovnim pregovorima, kazao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Peskov je to kazao nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putem video linka za samit G20 na Baliju, odbacio mogućnost trećeg sporazuma iz Minska, prenosi Rojters.

Treći sporazum iz Minska se odnosi na dva neuspjela sporazuma o prekidu vatre između Kijeva i Moskve, kao i statusu istočne regije Donbas.

"Nećemo dozvoliti Rusiji da čeka, da izgradi svoje snage i započne novu seriju terora i globalne destabilizacije. Neće biti trećeg sporazuma iz Minska, koji bi Rusija prekršila odmah nakon potpisivanja", rekao je Zelenski.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je za državnu novinsku agenciju RIA Novosti, kazao da ovo "apsolutno" znači da Kijev ne želi da pregovara o miru.

Mirovni pregovori bili su oskudni posljednjih mjeseci, nakon sloma prvobitnih pokušaja u Istanbulu, koji su za cilj imali prekid vatre tokom prvih nedjelja rata.

Njemačka i Francuska su bile posrednici u prvim sporazumima iz Minska koji su potpisani 2014. i 2015. godine. Prvobitni sporazumi odnosili su se na prekid vatre u istočnoj Ukrajini, usljed rata između separatista koje podržava Rusija, i Kijeva na drugoj strani.

Obje strane su jedna drugu optuživale za kršenje sporazuma.

Bonus video: