Ministarstvo spoljnih poslova Poljske: Raketa ruske proizvodnje pala na selo blizu granice sa Ukrajinom

"Došlo je do eksplozije u kojoj su poginula dvojica poljskih građana. Službe razjašnjavaju okolnosti i razjašnjavaće ih i tokom noći", kazao je portparol poljske vlade Pjotr Miler na kratkoj konferenciji za novinare

86112 pregleda 88 komentar(a)
Dim se vidi iz Novosiolkija u Poljskoj nakon izvještaja o dvije eksplozije 15. novembra 2022., Foto: Reuters
Dim se vidi iz Novosiolkija u Poljskoj nakon izvještaja o dvije eksplozije 15. novembra 2022., Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2022. 00:39h

Raketa ruske proizvodnje pala je na poljsko selo Pševodovo, blizu granice sa Ukrajinom, saopštilo je u utorak veče poljsko Ministarstvo spoljnih poslova Poljske, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju objavljenom u utorak navodi se da se to desilo u 15:40 po lokalnom vremenu.

U saopštenju se navodi da je ruski ambasador pozvan na razgovor zbog incidenta.

Agencija Beta takođe prenosi saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Poljske navodeći da je to ministarstvo potvrdilo da je "projektil ruske proizvodnje" stigao na teritoriju te zemlje NATO-a ubivši dvije osobe.

"U 15.40 (14.40 GMT) u selu Pševodovu (...pet kilometara od granice s Ukrajinom...) pao je projektil ruske proizvodnje, ubivši dva državljana Republike Poljske", navodi se u saopštenju Lukaša Jasine portparola Ministarstva, uz napomenu da je ruski ambasador pozvan da da "detaljna objašnjenja", prenosi Beta.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler potvrdio je ranije večeras poslije hitno sazvanog Savjeta za nacionalnu bezbjednost da je u Pševodovu, pet kilometara od granice sa Ukrajinom, u eksploziji u sušari za žitarice danas popodne poginulo dvoje Poljaka, ali tada nije dao potvrdu nezvaničnih vijesti agencija da su Poljsku pogodile ruske rakete.

Miler govori na pres konferenciji
Miler govori na pres konferencijifoto: Reuters

Vatrogasci su ranije saopštili da su u eksploziji u Pševodovu, selu na istoku Poljske u blizini granice sa Ukrajinom, poginule dvije osobe.

Asošiejted pres (AP) je citirao visokog američkog obavještajnog zvaničnika koji je rekao da je eksplozija nastala zbog ruskih projektila koji su prešli u Poljsku.

Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman zbog osjetljive prirode situacije, prenio je AP.

Rojters je naveo da nije mogao odmah da potvrdi tu informaciju.

"Došlo je do eksplozije u kojoj su poginula dvojica poljskih građana. Službe razjašnjavaju okolnosti i razjašnjavaće ih i tokom noći", kazao je Miler večeras na kratkoj konferenciji za novinare.

Iako poljske vlasti ne potvrđuju da su za eksploziju i pogibiju dvojice Poljaka krive zalutale ili namjerno usmerene ruske rakete, Miler je rekao da je podignuta borbena gotovost nekih jedinica poljske vojske.

"Provjeravamo i da li ima povoda da se aktivira Član 4. Sporazuma NATO - koji se odnosi na to kada neka članica osjeća prijetnju druge države", kazao je savjetnik predsjednika Andžeja Dude Jacek Ševjera i dodao da je predsjednik Duda razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"NATO prati situaciju, a saveznici obavljaju konsultacije. Važno je da se utvrde sve činjenice", poručio je Stoltenberg na Tviteru nakon razgovora sa Dudom.

Duda je potom telefonom razgovarao i sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom.

Zvaničnici baltičkih zemalja i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski govore o ruskim raketama i optužuju Rusiju za eskalaciju sukoba, a zapadni zvaničnici, pa i Petr Fijala premijer Češke koja do kraja ove godine predsjedava Evropskom unijom, uzdržani su dok ne dobiju potvrdu da su u Poljsku zaista pale ruske rakete, dok je zvanična Moskva to odbila kao provokaciju.

Dok agencija AP iz nezvaničnih izvora američkih obavještajnih službi javlja o ruskim raketama, poljski mediji dopuštaju mogućnost da su u Poljsku pale greškom rekete ukrajinske PVO, ili da su ruske rakete oborene i zato promijenile putanju i pale u Poljsku.

Večeras se hitno sastala i poljska vlada.

"Vatrogasci su na licu mjesta, nije jasno šta se dogodilo", rekao je ranije Lukaš Kuci, dežurni oficir u obližnjoj vatrogasnoj stanici.

Poljski radio ZET javio je ranije da su dvije zalutale rakete pogodile Przevodov u utorak, ubivši dvije osobe, ne navodeći više detalja.

Poljska je članica NATO saveza.

Miler je ranije rekao da Poljska provjerava da li treba da zatraži konsultacije u skladu sa članom 4 sporazuma o vojnom savezu NATO, prenio je Rojters.

On je takođe ranije rekao da Poljska povećava spremnost nekih vojnih jedinica.

Namjerni napad na jednu NATO članicu u teoriji bi mogao dovesti do aktiviranja Člana 5. povelje Alijanse u kojem se navodi da se napad na jednu članicu vojnog saveza smatra napadom na sve. Međutim, malo je vjerovatno da će Član 5. biti aktiviran u slučaju nenamjernog napada, ističe "Gardijan".

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je umiješanost.

Jedan NATO zvaničnik kazao je za Rojters da provjeravaju izvještaje u vezi sa eksplozijom u Poljskoj i da su "u bliskoj koordinaciji sa našom saveznicom Poljskom".

Njemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok je rekla da su njene misli uz Poljsku.

"Pomno pratuimo situaciju i u kontaktu smo sa našim poljskim prijateljima i NATO saveznicima", rekla je Berbok..

Ministar odbrane Letonije i zamjenik premijera Artis Pabriks kazao je da NATO može pružiti vazdušnu odbranu Poljskoj kao i "djelovima ukrajinske teritorije".

"Jedna od mogućnosti bio bi sporazum između NATO članica i Poljske pod odredbom dodatne protivvazdušne odbrane, uključujući i djelove ukrajinske teritorije", objavio je Pabriks na Tviteru.

"Namjerno ili nenamjerno - takva situacija je neprihvatljiva", poručio je Pabriks, nakon što je ranije ustvrdio, bez navođenja dokaza, da su eksplozije izazvale ruske rakete na poljskoj teritoriji.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao je hitan sastanak vladinog odbora za pitanja nacionalne bezbjednosti i odbrane, objavio je portparol vlade Pjotr Miler na Tviteru.

Portparol vlade za bezbjednost i predstavnik kabineta premijera odbili su da daju dalje komentare.

Miler je kasnije u utorak rekao novinarima da je komisija sazvana zbog "krizne situacije", dodajući da će relevantne informacije biti naknadno predstavljene javnosti.

On je pozvao medije da u međuvremenu ne objavljuju "neprovjerene informacije".

Pentagon je u saopštio da ne može da potvrdi izvještaje da su ruski projektili prešli u Poljsku blizu granice sa Ukrajinom.

"Svjesni smo izveštaja medija u kojima se navodi da su dvije ruske rakete pogodile lokaciju unutar Poljske blizu granice sa Ukrajinom. Mogu vam reći da trenutno nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile te izvještaje i da to dalje ispitujemo", rekao je portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder na brifingu za novinare.

Bijela kuća je saopštila da ne može potvrditi izvještaje koji stižu iz Poljske, ali da sarađuje sa poljskom vladom kako bi prikupili više informacija i utvrdili šta se dogodilo, kao i koji su adekvatni naredni koraci.

Makron "kontaktirao poljske vlasti", Mišel "šokiran"

Francuski predsjednik Emanuel Makron je "kontaktirao poljske vlasti" poslije izvještaja o padu dvije ruske rakete u Poljsku, članicu NATO-a, i "u toku je sa situacijom", rekla je večeras Jelisejska palata za AFP.

Makron "istražuje mogućnost rasprave sjutra ujutro na nivou lidera" da bi "analizirao rizike" i "spriječio eskalaciju sukoba... s obzirom na prisustvo svih naših glavnih evropskih partnera i naših glavnih savezničkih partnera u G20" na samitu te grupe u Indoneziji, gdje je i Emanuel Makron, dodalo je francusko predsjedništvo.

Državna sekretarka Sonja Bačes je večeras rekla poslanicima Skupštine Francuske da premijerka Elizabet Born "veoma pažljivo prati situaciju u saradnji s našim poljskim saveznicima" i da "Poljska može da računa na solidarnost Francuske".

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je večeras u Briselu da je "šokiran vijestima o projektilu ili drugom sredstvu koje je ubilo ljude na poljskoj teritoriji".

"Stojimo uz Poljsku. U kontaktu sam s poljskim vlastima, članovima Evropskog savjeta i drugim saveznicima", napisao je on na Tviteru.

Rute: Ozbiljni izvještaji, utvrditi šta se tačno dogodilo

Izveštaji o raketama koje pogađaju Poljsku su ozbiljni i čine veoma važnim da se utvrdi šta se dogodilo, rekao je holandski premijer Mark Rute, prenosi Rojters.

"Ozbiljni izvještaji o raketama koje pogađaju Poljsku i prave žrtve. U bliskom smo kontaktu sa Poljskom i našim drugim partnerima u NATO-u. Sada je važno utvrditi šta se tačno dogodilo", rekao je Rute u tvitu.

De Kro: Belgija uz Poljsku

Belgijski premijer Aleksandar de Kro kazao je da njegova zemlja snažno osuđuje incuident na poljskoj teritoriji.

"Belgija stoji uz Poljsku, svi mi smo dio NATO porodice koja je više nego ikad ujedinjena", naveo je De Kro, prenio je Rojters.

Estonija: Spremni smo da branimo svaki inč teritorije NATO

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije je saopštilo da su vesti iz Poljske "zabrinjavajuće".

"Konsultujemo se sa Poljskom i ostalim saveznicima. Estonija je spremna da brani svaki inč teritorije NATO. U punoj smo solidarnosti sa našim bliskim saveznikom Poljskom", navelo je to ministarstvo na Tviteru.

Fijala: Ukoliko Poljska potvrdi da su ruski projektili pogodili i njenu teritoriju, to će značiti dodatnu eskalaciju; Slovačka: Ruska bezobzirnost izmiče kontroli

Češki premijer Petr Fijala kazao je da ukoliko Poljska potvrdi da su ruski projektili pogodili i njenu teritoriju, to će značiti dodatnu eskalaciju od strane Rusije.

Slovačko ministarstvo odbrane je povodom izvještaja da su ruske rakete pogodile teritoriju Poljske saopštilo je da "ruska bezobzirnost izmiče kontroli".

Nauseda: Svaki pedalj teritorije NATO se mora braniti

Predsjednik Litvanije, članice NATO, rekao je u utorak uveče da se svaki pedalj teritorije NATO mora braniti.

"Što se tiče vijesti iz Poljske večeras - najmanje dvije eksplozije. Održavanje bliskog kontakta sa našim poljskim prijateljima. Litvanija je u snažnoj solidarnosti sa Poljskom. Svaki pedalj teritorije NATO-a mora da se brani", tvitovao je predsjednik Litvanije, Gitanas Nauseda.

"Uzrok eksplozija još nije poznat, ali u isto vrijeme danas ruske rakete su napale Ukrajinu", dodao je Nauseda u objavi na Fejsbuku. "Teroristički režim će biti zaustavljen jedinstvenom snagom saveznika".

Pabriks: Zločinački ruski režim ispalio je rakete koje su pale na teritoriju NATO-a u Poljskoj

Zamjenik letonskog premijera i ministar odbrane Artis Pabriks je u tvitu uputio saučešće Poljskoj.

"Zločinački ruski režim ispalio je rakete koje ciljaju ne samo na ukrajinske civile, već su i pale na teritoriju NATO-a u Poljskoj", napisao je on.

"Letonija je u potpunosti uz poljske prijatelje i osuđuje ovaj zločin", poručio je Pabriks.

Hutfelt: Ovo je veoma ozbiljan incident, ali dosta toga ostaje nejasno

Norveška ministarka vanjskih poslova Aniken Hutfelt rekla je da je dosta toga nejasno.

"Ovo je veoma ozbiljan incident, ali dosta toga ostaje nejasno", kazala je norveška šefica diplomatije Aniken Hutfelt

Više napada na ukrajinske gradove

Najmanje jedna osoba je poginula u današnjim ruskim napadima na ukrajinske gradove, u mnogim mjestima širom zemlje nestalo je struje, a Kijev kaže da se radi o najtežem talasu raketnih napada u skoro devet mjeseci rata, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Rakete su padale na brojne gradove, uključujući glavni grad Kijev, Lavov i Rivne na zapadu, Harkov na sjeveroistoku, Krivi Rog i Poltavu u centru, Odesu i Mikolajev na jugu i Žitomir na sjeveru Ukrajine.

Jedna osoba je poginula u napadu na stambenu zgradu u centru Kijeva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je moguće više raketnih udara, ali je dodao: "Radimo, sve ćemo obnoviti, preživjećemo".

Bonus video: