Nema stajanja poslije Hersona

Ukrajinske snage su sada u dobroj poziciji da nastave sa napredovanjem i ne prihvate zamrzavanje linija fronta tokom zime

15676 pregleda 6 komentar(a)
Ukrajinski vojnici blizu Soledara u regionu Donjecka, Foto: Rojters
Ukrajinski vojnici blizu Soledara u regionu Donjecka, Foto: Rojters

Nakon osvajanja Hersona od ruskih snaga i uvjeravanja o nepokolebljivoj podršci Sjedinjenih Država, Ukrajina je u dobroj poziciji da nastavi sa napredovanjem u ratu, umjesto da prihvati zamrznute linije fronta tokom zime, smatraju pojedini vojni analitičari.

Strateška i simbolička pobjeda dolazi u trenutku kada se žestoki sukobi nastavljaju na sjeveru duž 1000 kilometara dugačke linije fronta, što je podsjetnik da čak i dok rijeka velika Dnjepar sada razvaja neprijatelje oko Hersona, drugi ciljevi su i dalje u igri.

”Ukrajina ima inicijativu i zamah i diktira Rusima gdje i kada će biti naredna borba”, kazao je za Rojters Filip Ingram, bivši zvaničnik britanske vojne obavještajne službe.

Ukrajinski vojnik na tensku T80 koji su ruski vojnici ostavili nakon povlačenja
Ukrajinski vojnik na tensku T80 koji su ruski vojnici ostavili nakon povlačenjafoto: REUTERS

To može uključivati promjenu fokusa i ofanzivu bliže Bahmutu u industrijskom istočnom regionu Donbasa, gdje Rusija već mjesecima pokušava da napravi proboj.

”Zima će usporiti aktivnosti, ali ih neće zaustaviti - Ukrajinci će biti dobro pripremljeni da nastave sa borbom tokom zime, Rusi će biti slabije pripremljeni da prezime, kazao je on.

Milja za miljom napuštenih rovova duž puta ka južnom lučkom gradu Hersonu svjedoče o lošim uslovima života koje su neki Rusi morali da izdrže na desnoj obali Hersona prije povlačenja.

Rojtersovi reporteri su zabilježili da su rovovi tijesni, blatnjavi i često izloženi spoljašnjim uticajima, za razliku od drvetom obloženih rovova Ukrajinaca, od kojih su pojedini opremljeni internetom i televizorima.

”Štogod Ukrajinci uradili, to će biti dobro isplanirano, čuvano u tajnosti i vjerovatno dobro sprovedeno”, kazao je Ingram za britansku agenciju.

Američki general u penziji Ben Hodžiz kazao je da neće biti potrebe da Ukrajinci žure preko Dnjepra dok obezbjeđuju Herson na zapadnoj obali i povlače artiljeriju kako bi se suprotstavili ruskim snagama koje brane prilaz pripojenom Krimu.

Kada postoji prilika za pregovore, kada mir može biti postignut... tu šansu treba iskoristiti”, kazao je načelnik generalštaba američkih oružanih snaga Mark Majli

U međuvremenu, pojedini stanovnici u Hersonu zabrinuti su zbog rizika od ruskih raketnih napada na grad.

Prema riječima Hodžisa, ruske snage koncentrisane na jugu mogu biti izložene napadima drugog ukrajinskog krila, iz pravca Harkova prema razorenom Mariupolju na Azovskom moru.

”Oni (Rusi) će imati rovove, ali to je otvoreni teren na jugu i Rusi koji se tamo nalaze su lake mete”, kazao je on.

”Vatrena podrška iz Hersona postaje uporište za podršku daljim manevrima na lijevoj strani dok napreduju ka Mariupolju, Berdjansku i Melitopolju”.

Ukrajinske snage probile su se do centra Hersona prošlog petka, nakon što su primorale Ruse na povlačenje iz jedine regionalne prijestonice koju su osvojili i proglasili dijelom Rusije.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džejk Salivan kazao je novinarima u petak da će Sjedinjene Države nastaviti podršku ukrajinskoj vojsci “kako bi Ukrajina bila u najboljoj mogućoj poziciji na bojnom polju” i da im neće govoriti šta da rade.

”Cijeli taj narativ koji je prisutan u zapadnim medijima u smislu “kada će Ukrajina pregovarati” zanemaruje suštinu, a to je da Rusija nastavlja da neutemeljeno polaže pravo na pripojene teritorije”, kazao je on.

Salivan je na taj način komentarisao nedavne medijske izvještaje u kojima citiraju zvaničnike koji sugerišu da nedavni gubici koje je Moskva pretrpjela na bojnom polju pružaju Ukrajini priliku da razmotri pregovore sa Rusijom sa nadmoćne pozicije.

Načelnik generalštaba američkih oružanih snaga Mark Majli je na pitanje o mogućnosti diplomatije na jednom događaju prošle nedjelje istakao da je prvobitno odbijanje pregovora u Prvom svjetskom ratu dovelo do dodatne patnje i više miliona žrtava.

”Stoga, kada postoji prilika za pregovore, kada mir može biti postignut... tu šansu treba iskoristiti”, kazao je Majli prošle srijede pred Ekonomskim klubom Njujorka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je juče svjetskim liderima na samitu Grupe 20 razvijenih država da neće biti posustajanja u ukrajinskoj vojnoj kampanji za protjerivanje ruskih snaga iz njegove zemlje.

”Nećemo čekati, nećemo im dozvoliti da nagomilaju snage i zatim početi sa novom serijom terora i globalne destabilizacije”, kazao je Zelenski preko video-linka.

Mir samo pod našim uslovima: Zelenski u Hersonu
Mir samo pod našim uslovima: Zelenski u Hersonufoto: REUTERS

”Uvjeren sam da je sada trenutak kada razorni ruski rat mora i može biti zaustavljen”, poručio je Zelenski, koji je u ponedjeljak kazao da je Ukrajina spremna za mir, ali samo pod njenim uslovima koji podrazumijevaju vraćanje cijele okupirane teritorije.

U ponedjeljak, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da je na Ukrajini da odluči kakve uslove će prihvatiti za okončanje rata.

”Na Ukrajini je da odluči koji su uslovi prihvatljivi. Na nama je da ih podržimo”, kazao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zvaničnicima holandske vlade u Hagu.

”Ne treba da napravimo grešku i potcijenimo Rusiju... Oni i dalje kontrolišu velike djelove Ukrajine... Mi treba da osnažimo poziciju Ukrajine”, dodao je Stoltenberg.

Rusija je juče napala gradove i energetska postrojenja širom Ukrajine, pri čemu je stradala najmanje jedna osoba i došlo je do prekida u snabdijevanju strujom u okviru onoga što je Kijev nazvao najžešćim talasom raketnih napada u dosadašnjem ratu.

Rakete su padale na gradove, uključujući i prijestonicu Kijev, Lavov i Rivne na zapadu, Harkov na sjeveroistoku, Krivi Rih i Poltavu u središnjem dijelu zemlje, Odesu i Mikolajiv na jugu i Žitomir na sjeveru.

U obraćanju preko interneta, Zelenski je upozorio Ukrajince da su mogući novi raketni napadi, ali je dodao: “Radimo, sve ćemo povratiti, preživjećemo”.

Bonus video: