Neće se izviniti zbog kritikovanja vlasti

Italijanski pisac bi, ukoliko bude proglašen krivim, mogao biti osuđen na tri godine zatvora

10642 pregleda 3 komentar(a)
Roberto Savijano, Foto: Rojters
Roberto Savijano, Foto: Rojters

Robertu Savijanu, poznatom italijanskom piscu protiv mafije i vodećem aktivisti za zaštitu ljudskih prava, juče je suđeno zbog klevete, nakon što je premijerku Đorđu Meloni nazvao “gadom”.

Ukoliko bude osuđen, Savijano se suočava sa kaznom od tri godine zatvora, ali je prema italijanskom pravosudnom sistemu više vjerovatno da će mu biti izrečena novčana kazna od najmanje 500 eura ili uslovna kazna.

”Braniću legitimitet kritikovanja vlasti, čak i kada je oštra”, kazao je 43-godišnji pisac za Rojters. Melonijeva je tužila Savijana nakon jednog televizijskog intervjua u decembru 2020. u kojem je on kritikovao nju i njenog kolegu desničara Matea Salvinija zbog njihovih napada na nevladine organizacije koje pomažu migrantima.

”Svo to sra*e izrečeno o NVO, morskim taksijima, kruzerima za migrante”, kazao je on. “Sve što mogu da kažem je: Gadovi, kako ste mogli? Melonijeva, Salvini: gadovi.”

Savijano je ovu izjavu dao nakon što je vidio snimak spasavanja na moru kada je jedna šestomjesečna beba iz Gvineje preminula prije nego što je prebačena u Italiju.

Melonijeva, čija je partija Braća Italije tada bila u opoziciji, odgovorila je tužbom protiv Savijana, kojeg je nazvala “serijskim mrziteljem”.

Međutim, njen advokat Luka Libra kazao je juče novinarima ispred sudnice da ona razmišlja o odustajanju od tužbe, nakon što ju je na to pozvalo Međunarodno udruženje pisaca PEBN.

Suđenje je odloženo za 12. decembar, nakon kratkog uvodnog izlaganja u kojem je Salvini zatražio da se pridruži tužbi, što znači da bi i on dobio odštetu ako Savijano bude proglašen krivim.

Savijano, koji živi sa stalnom policijskom zaštitom od objavljivanja njegove knjige “Gomora” 2006, kazao je da se ne kaje zbog riječi upućenih Melonijevoj.

”Zbog čega da se izvinim? Zbog izvršavanja obaveze kritikovanja vlasti, to treba da rade svi intelektualci”, kazao je on za Rojters.

Bonus video: