Ministarstvo odbrane Rusije: Izvještaji da su ruske rakete pogodile Poljsku su namjerna provokacija

"Nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice nisu izvršeni ruskim sredstvima za uništavanje"

70352 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterostock
Ilustracija, Foto: Shutterostock
Ažurirano: 15.11.2022. 23:59h

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je izvještaje da su ruske rakete pogodile poljsku teritoriju, opisavši ih kao "namjernu provokaciju koja ima za cilj eskalaciju situacije", prenio je Rojters.

"Nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice nisu izvršeni ruskim sredstvima za uništavanje. Navodno pronađena olupina na licu mjesta nema nikakve veze sa ruskim oružjem", navodi se u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da nema informacija o eksploziji u Poljskoj.

"Nažalost, nemam informacije o tome", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje Rojtersa.

U eksploziji u Pševodovu, selu na istoku Poljske u blizini granice sa Ukrajinom, poginule su dvije osobe, saopštili su danas vatrogasci.

Asošiejted pres (AP) je citirao visokog američkog obavještajnog zvaničnika koji je rekao da je eksplozija nastala zbog ruskih projektila koji su prešli u Poljsku.

Poljska je članica NATO saveza.

Namjerni napad na jednu NATO članicu u teoriji bi mogao dovesti do aktiviranja Člana 5. povelje Alijanse u kojem se navodi da se napad na jednu članicu vojnog saveza smatra napadom na sve. Međutim, malo je vjerovatno da će Član 5. biti aktiviran u slučaju nenamjernog napada, ističe britanski "Gardijan".

Bonus video: