Zelenski: Upozoravali smo da ruski postupci nijesu ograničeni na Ukrajinu

"Ruski projektili su pogodili Poljsku", rekao je Zelenski

21521 pregleda 12 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2022. 22:00h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je da su ruske rakete pogodile teritoriju Poljske i istakao da je Kijev "dugo upozoravao da ruski postupci nijesu ograničeni na Ukrajinu", prenio je Rojters.

On je dodao da će "Ukrajina uvijek podržavati Poljsku".

Zelenski je kazao da su ruski udari na teritoriju NATO značajna eskalacija i da je potrebna akcija.

"Ruski projektili su pogodili Poljsku", rekao je Zelenski u video obraćanju.

On nije pružio dokaze o napadima.

"Što duže Rusija bude osjećala nekažnjivost, biće više pretnji bilo kome u dometu ruskih projektila. Ispaliti rakete na teritoriju NATO-a. Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu bezbjednost. Ovo je veoma značajna eskalacija. Moramo djelovati", rekao je Zelenski.

U eksploziji u Pševodovu, selu na istoku Poljske u blizini granice sa Ukrajinom, poginule su dvije osobe, saopštili su danas vatrogasci.

Asošiejted pres (AP) je citirao visokog američkog obavještajnog zvaničnika koji je rekao da je eksplozija nastala zbog ruskih projektila koji su prešli u Poljsku.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je izvještaje da su ruske rakete pogodile poljsku teritoriju, opisavši ih kao "namjernu provokaciju koja ima za cilj eskalaciju situacije", prenio je Rojters.

Namjerni napad na jednu NATO članicu u teoriji bi mogao dovesti do aktiviranja člana 5 povelje Alijanse u kojem se navodi da se napad na jednu članicu vojnog saveza smatra napadom na sve. Međutim, malo je vjerovatno da će član 5 biti aktiviran u slučaju nenamjernog napada, ističe "Gardijan".

Bonus video: