Nakon eksplozije na granici s Ukrajinom: Sastanak ambasadora zemalja NATO na zahtjev Poljske

Portparol poljske vlade Pjotr Miler rekao je sinoć na konferenciji za novinare da Varšava razmatra da li da pokrene član 4, što bi značilo održavanje sastanka članica NATO-a nakon što je ugrožen "teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost" Poljske

4360 pregleda 0 komentar(a)
Policijska blokada u Poljskoj nakon eksplozije, Foto: Reuters
Policijska blokada u Poljskoj nakon eksplozije, Foto: Reuters

Ambasadori zemalja članica NATO-a sastaće se danas na zahtjev Poljske, na osnovu Ugovora tog saveza, nakon eksplozije na granici sa Ukrajinom za koju se vjeruje da je izazvala ruska raketa, prenosi Rojters.

Jedan od diplomata rekao je da će Alijansa djelovati oprezno i da je potrebno još vremena da bi se utvrdilo kako je tačno došlo do incidenta.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler rekao je na sinoćnoj konferenciji za novinare da Varšava razmatra da li da pokrene član 4, što bi značilo održavanje sastanka članica NATO-a nakon što je ugrožen "teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost" Poljske.

Član 4 NATO ugovora pokriva scenario u kojem se država članica osjeća ugroženom od druge zemlje ili terorističke organizacije.

U tom članu se navodi da će se države članice konsultovati kad god, po mišljenju bilo koje od njih, bude ugrožen njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost.

Države članice tada počinju formalne konsultacije na zahtjev ugroženog člana. U razgovorima se razmatra da li prijetnja postoji i kako joj se suprotstaviti, a odluke se donose jednoglasno.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je sinoć saopštilo da je raketa ruske proizvodnje pala je poljsko selo Pševodovo, blizu granice sa Ukrajinom.

U eksploziji su poginule dvije osobe.

Asošiejted pres (AP) je ranije juče citirao visokog američkog obavještajnog zvaničnika koji je rekao da je eksplozija nastala zbog ruskih projektila koji su prešli u Poljsku.

Rusija je negirala umiješanost.

Predsjednik Poljske Andžej Duda rekao je da ta zemlja nema konkretne dokaze koji pokazuju ko je ispalio projektil koji je izazvao eksploziju u selu blizu ukrajinske granice.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden rekao je danas da taketa koja je ubila dvoje ljudi u Poljskoj vjerovatno nije ispaljena iz Rusije.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je povodom eksplozije u Poljskoj da vjeruje da Moskva nema ništa sa tim.

Bonus video: