Makron: Samit Frankofonije 2024. godine biće u Francuskoj

On je poručio da nema ljepšeg mjesta "da francuski jezik ispriča svoju odiseju i izgradi svoju budućnost" od Vile-Kotereu

3791 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Shutterstock
Makron, Foto: Shutterstock

Samit Frankofonije 2024. biće održan u Francuskoj prvi put poslije više od 30 godina, i to u dvorcu Vile-Kotere, budućem međunarodnom sjedištu francuskog jezika, izjavio je danas predsjednik Francuske Emanuel Makron.

"Samit šefova država i vlada (Frankofonije) biće održan 2024. godine u Vile-Kotereu na sjevero istoku Francuske", rekao je Makron i dodao da nema ljepšeg mjesta "da francuski jezik ispriča svoju odiseju i izgradi svoju budućnost".

U tom dvorcu oko 85 kilometara sjeveroistočno od Pariza, kralj Fransoa Prvi je 1539. godine izdao uredbu kojom je francuski postao jezik administracije i to je važan osnivački akt u istoriji Francuske.

U tom dvorcu, nekadašnoj rezidenciji kraljeva, održane su predstave velikih francuskih dramaturga Molijera, Korneja i Rasina.

Makron je rekao da je dvorac u fazi renoviranja kako bi postao Međunarodni grad francuskog jezika i dodao da je uloženo nekoliko desetina miliona eura za radove.

Ovogodišnji samit Frankofonije održan je u Tunisu.

Bonus video: