Moldaviji potrebna pomoć, položaj države destabilizovan ratom u Ukrajini

Moldavija je primila više izbjeglica po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja

6117 pregleda 3 komentar(a)
Moldavija, Foto: Shutterstock
Moldavija, Foto: Shutterstock

Oko 45 zemalja i institucija sastaju se danas u Parizu da bi se dogovorile oko pomoći Moldaviji, koja bi trebala iznositi milione eura.

Razlog tome je sve veći strah da bi položaj te država dodatno mogao biti destabilizovan sukobom u Ukrajini, prenosi Rojters.

Moldavija, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, osjetila je posljedice rasta cijena hrane, električne energije kao i zbog porasta broja izbjeglica.

Moldavija je primila više izbjeglica po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja.

U velikoj mjeri zavisna od snabdijevanja Rusije energentima, Moldavija se suočava sa većim poteškoćama sa dolaskom zime, a Moskva smanjuje snabdijevanje prirodnim gasom za oko 40 odsto, što joj dodatno nanosi štetu i smanjuje mogućnost da obezbijedi dovoljno električne energije svom stanovništvu.

Iako ima jake istorijske i jezičke veze sa susjednom članicom Evropske unije (EU) Rumunijom, za uvoz gasa se oslanja isključivo na ruski Gasprom.

"Moldavija je direktno pogođena jer zavisi od ruskog snabdijevanja energijom i zemlja je koja ima dio svoje teritorije pod kontrolom ruskih vojnika, tako da je posebno ranjiva“, rekao je francuski diplomata novinarima na brifingu.

Na donatorskim konferencijama u Berlinu i Bukureštu ranije ove godine obećano je ukupno oko 1,3 milijarde eura (1,34 milijarde dolara).

Pomoć bi se koristila za podršku budžetu Moldavije i snabdijevanje električnom energijom, kao i za troškove za smještaja hiljada ukrajinskih izbjeglica.

Bonus video: