Najmanje tri osobe stradale u Kijevu, u mraku prijestonica i drugi gradovi u Ukrajini

- Spasilačke službe: Pogođeno porodilište u ruskom udaru u oblasti Zaporožje

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je optužio danas Rusiju za "teror i ubistvo"

30888 pregleda 35 komentar(a)
Kijev u mraku nakon današnjih ruskih napada, Foto: Reuters
Kijev u mraku nakon današnjih ruskih napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.11.2022. 21:58h
Završeno
20:18h

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje ponovo je prekinuta sa spoljnim napajanjem i oslanja se na hitne dizel generatore, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Posljednji incident naglašava sve nesigurniju i izazovniju situaciju nuklearne bezbjednosti", navodi se u saopštenju IAEA.

20:00h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebalo bi danas da se obrati Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da bi govorio o šteti koju su ruski raketni napadi nanijeli civilnoj infrastrukturi njegove zemlje. Taj potez je naljutio Rusiju.

18:52h

Sovjetski lider Josif Staljin optužen je da je izazvao glad u Ukrajini, a vjeruje se da je tada od gladi umrlo više od tri miliona ljudi.

18:38h

Ukrajinske odbrambene snage oborile su 51 od 67 ruskih krstarećih raketa koje su lansirane danas, rekao je general Valerij Zalužnji, nakon udara u kojima su uništena postrojenja za proizvodnju električne energije.

Glavnokomandujući Zalužnij dodao da je samo na Kijev lansirano 30 projektila, a da je 20 oboreno, prenosi Rojters.

17:56h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će ta zemlja obnoviti infrastrukturu oštećenu tokom današnjih ruskih vazdušnih napada.

17:56h

Današnjim ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu doveli su do nestanka struje u dijelovima Kijeva, kao i u više drugih gradova i susjednoj Moldaviji, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

17:37h

Najmanje tri osobe su poginule u ruskim vazdušnim napadima na ukrajinsku prijestonicu Kijev, uključujući 17-godišnju djevojčicu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Rojters prenosi da je dodao kako je najmanje 11 stanovnika Kijeva povrijeđeno.

09:36h

Novorođenče je stradalo u ruskom udaru na porodilište u oblasti Zaporožje na jugu Ukrajine, objavile su danas ukrajinske spasilačke službe.

U raketnom napadu na sektor bolnice noćas u gradu Viljnijansk u oblasti Zaporožje uništena je dvospratna zgrada gdje se nalazi porodilište u kojem su bili žena sa svojom bebom i ljekar, navela je državna služba za vanredne situacije na Telegramu.

U napadu je stradala beba, a majka i ljekar su spaseni iz ruševina, naveo je taj izvor.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je optužio danas Rusiju za "teror i ubistvo", poslije granatiranja porodilišta.

"Nepriajtelj je još jednom odlučio da terorom i ubistvom ostvari ono što nije mogao da ostvari u devet mjeseci" invazije Ukrajine, napisao je Zelenski na Telegramu.

Viljnijansk je grad na sjeveru Zaporoške oblasti čiji su veći južni dio okupirale ruske trupe, a Moskva je objavila da je anektirala tu teritoriju.

Bonus video: