Komičari prevarili Dudu, predsjednik Poljske mislio da priča s Makronom: Moravjecki najavio oštrije provjere

"Emanuele, ovo je rat. Mislim da će obje strane za to optuživati jedna drugu", kazao je lažnom Makronu poljski predsjednik, a kada su komičari rekli da nije potrebna eskalacija odnosa NATO-Rusija Duda je naglasio da ni on ne želi rat sa Rusijom

9877 pregleda 3 komentar(a)
Duda, Foto: Reuters
Duda, Foto: Reuters

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će se pooštriti pravila provjere ko telefonom razgovara sa predsjednikom te države pošto su Andžeja Dudu prošle sedmice ruski komičari prevarili da je jedan od njih predsjednik Francuske Emanuel Makron i razgovarali sa njim sedam i po minuta.

"To je primjer kako je opasna ne samo ruska propaganda već prije svega sajber napadi. Razni svjetski političari bili su žrtve takvih komičarskih napada. Uvjeren sam da će nadležne službe pooštriti pravila", kazao je poljski premijer.

Komičari Vovan i Leksus, odnosno Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stolarov, već dva puta su prevarili predsjednika Dudu koji im je više od sedam minuta odgovarao na pitanja kakva su saznanja o eksploziji rakete u selu Pševodov na granici sa Ukrajinom, šta je rekao u razgovaru o tome sa američkim ili ukrajinskim predsjednikom misleći da razgovara sa Makronom.

"Emanuele, ovo je rat. Mislim da će obje strane za to optuživati jedna drugu", kazao je lažnom Makronu poljski predsjednik, a kada su komičari rekli da nije potrebna eskalacija odnosa NATO-Rusija Duda je naglasio da ni on ne želi rat sa Rusijom.

Poslije lavine ogročenih komentara Poljaka na društvenim mrežama da je to blamaža i predsjednikovih ljudi i samog šefa države, jer ovo je već drugi put, pošto su prije dvije godine ruski komičari prevarili Dudu da razgovara sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Kancelarija predsjednika saopštila je da provjerava incident i da će preduzeti mjere da se to više ne desi.

"Kada je predsjednik shvatio da se razgovor ne vodi na tipični način, prekinuo ga je", saopštila je predsjednička kancelarija.

Poljski radio RMF FM nezvanično saznaje da je šaljivi razgovor ruskim komičarima omogućilo to što službenik predsjedničke kancelarije nije kako je propisano, provjerio da li je zaista riječ o francuskom predsjedniku.

Izvori iz Predsjedničke kancelarije takođe tvrde da lažni Makron u telefonskom razgovoru nije govorio engleski sa primjetnim ruskim naglaskom kako su komicari objavili i vjeruju da je taj dio snimka drugi, a ne original iz razgovora.

Poljski predsjednik nije jedina žrtva šala Vovana i Leksusa, među drugim šefovima država ili vlada koji su nasjeli na njihove pozive su recimo sam Emanuel Makron, bivši britanski premijer Boris Džonson ili kanadski Džastin Trudo, podsjetili su povodom afere poljski mediji.

Bonus video: