Očekuje se obraćanje Zelenskog Savjetu bezbjednosti UN, Rusija ljuta

SAD, Albanija i Ukrajina tražile su sjednicu da bi raspravljali o ruskim raketnim napadima koji uništavaju civilnu infrastrukturu širom Ukrajine. U ruskim udarima danas je poginulo najmanje šest civila

10966 pregleda 13 komentar(a)
Kijev bez struje, Foto: Reuters
Kijev bez struje, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebalo bi danas da se obrati Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da bi govorio o šteti koju su ruski raketni napadi nanijeli civilnoj infrastrukturi njegove zemlje. Taj potez je naljutio Rusiju.

"Ubistva civila i uništenje civilne infrastrukture su akti terora. Ukrajina će nastaviti da traži odlučan odgovor svijeta na ove zločine", objavio je Zelenski na Tviteru.

Portparol misije SAD u UN rekao je da su Sjedinjene Države, Albanija i Ukrajina tražile ranije neplaniranu sjednicu u četiri sata popodne da raspravljaju o "današnjim masivnim ruskim napadima koji uništavaju ključnu civilnu infrastrukturu šitom Ukrajine".

Diplomata iz jedne države članice Savjeta bezbjednosti, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da će se Zelenski obratiti Savjetu.

Dmitrij Poljanski, šef stalne ruske misije pri UN, takođe je rekao da je Zelenski najavljen kao govornik na sjednici putem video linka, što je opisao kao kršenje proceduralnih pravila Savjeta.

Zvaničnici u Moldaviji su saopštili da je više od polovine njihove zemlje ostalo bez struje, što je prvi put da je neka susjedna zemlja prijavila tako veliku štetu od rata u Ukrajini

Ruski napadi, u kojima je danas poginulo najmanje šest civila, primorali su nuklearne elektrane na zatvaranje u kampanji Moskve da ukrajinske gradove gurne u mrak i hladnoću sa dolaskom zime.

Spasioci na mjestu udara ruske rakete u Kijevu
Spasioci na mjestu udara ruske rakete u Kijevufoto: Reuters

Čitava oblast ukrajinske prijestonice, gdje živi više od tri miliona ljudi, ostala je bez struje i tekuće vode, kao i mnoge druge oblasti gdje su vanredna isključenja neophodna da bi se štedjela energija i vršile popravke.

Zvaničnici u Moldaviji su saopštili da je više od polovine njihove zemlje ostalo bez struje, što je prvi put da je neka susjedna zemlja prijavila tako veliku štetu od rata u Ukrajini.

Nestanak struje primorao je na zatvaranje reaktora u nukleranoj elektrani Pivdenoukrajinsk na jugu i elektranama Rivne i Hmelnicki na zapadu, sve na teritorijama pod kontrolom vlade, saopštila je državna firma za nuklearnu energiju Energoatom.

Najveći ukrajinski nuklearni kompleks, u Zaporožju blizu linija fronta na jugu, je pod ruskom kontrolom i prethodno je ugašen zbog granatiranja za koje se Rusi i Ukrajinci međusobno optužuju.

Sirene, eksplozije, mrak

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Ukrajine. Eksplozije su danas popodne odjekivale širom Kijeva dok su padale ruske rakete, a projektili ukrajinske vazdušne odbrane su ispaljivani u naporima da ih presretnu.

Najmanje tri osobe u jednom stambenom bloku su ubijene, uključujući 17-godišnju djevojku, a najmanje 11 je povrijeđeno, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Sjedio sam u stanu i čuo eksploziju. Eksplozija je razbila prozore u mom hodniku, kuhinji i spavaćoj sobi," rekao je Jurij Ahimenko (55), koji živi u zgradi preko puta jedne koja je pogođena.

Ruske rakete su tokom noći pogodile porodilište u južnoj Zaporoškoj oblasti i ubile jednu bebu, objavio je regionalni guverner na Telegramu.

Ruševine bolnice u Vilnjansku
Ruševine bolnice u Vilnjanskufoto: Reuters

Eksplozije su prijavljene i u drugim gradovima, gdje dodatne informacije o žrtvama nisu bile dostupne.

Glavni ukrajinski vojni komandant, Valerij Zalužnji, rekao je da je vazdušna odbrana oborila 51 od 67 ruskih krstarećih raketa koje su juče lansirane, uključujući 20 od 30 kojima je ciljan Kijev.

Rusija od oktobra otvoreno priznaje da su ukrajinski civilni sistemi električne energije i grijanja meta njenih raketa dugog dometa i dronova. Moskva poručuje da joj je cilj da smanji sposobnost Kijeva da se bori i da ga primora na pregovore. Ukrajinske vlasti kažu da napadi na infrastrukturu predstavljaju ratni zločin, i da su namjerno osmišljeni da nanesu štetu civilima i slome volju nacije.

To se neće desiti, obećao je Zelenski u kratkom video obraćanju preko aplikacije Telegram.

"Obnovićemo sve i prebroditi sve ovo zato što smo mi nesalomiv narod," poručio je.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

Moldavija odavno brine da bi se sukobi mogli preliti preko njenih granica.

"Masovni nestanak struje u Moldaviji nakon današnjeg ruskog napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, " objavio ne na Tviteru vicepremijer Andrej Spuni i dodao da mrežni operater pokušava da ponovo uključi struju za "više od 50 odsto zemlje".

"Centri nepobjedivosti"

Sa prvim snijegom u generalno hladnoj ukrajinskoj zimi, vlasti su zabrinute zbog posljedica nestanka struje za milione ljudi.

Zelenski je u obraćanju tokom noći objavio da će specijalni "centri nepobjedivosti" biti uspostavljeni širom Ukrajine kako bi se obezbijedila struja, voda, internet, mobilna telefonija i apoteka, besplatno i danonoćno.

Uz to, najveći evropski centri će donirati generatore i transformatore kako bi pomogli Ukrajincima da prebrode tešku predstojeću zimu, u okviru inicijative koja je pokrenuta danas.

Napadi na ukrajinska energetska postrojenja uslijedili su nakon niza ruskih neuspjeha na bojnom polju, koji su kulminirali ovog mjeseca povlačenjem iz južnog grada Herson na istočnu obalu rijeke Dnjepar.

Nedjelju dana pošto su ukrajinske snage ponovo preuzele Herson, građani su uklanjali ruske propagandne bilborde i umjesto njih postavljali proukrajinska obilježja.

Najveći evropski centri će donirati generatore i transformatore kako bi pomogli Ukrajincima da prebrode tešku predstojeću zimu

Rusija izvodi udare na Ukrajinu skupim krstarećim raketama dugog dometa i jeftinim dronovima iranske proizvodnje.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da od 17. novembra nije bilo javnih izvještaja da Rusija koristi iranske dronove što je znak, kako je saopštilo, da Moskva možda ostaje bez njih i da će možda pokušati da nabavi nove.

Sukobi bjesne na istoku, gdje Rusija vodi ofanzivu duž pojasa linije fronta zapadno od grada Donjeck, koji je u rukama njenih zastupnika od 2014. godine. Donjecka oblast je poprište žestokih napada i stalnog granatiranja u posljednja 24 sata, rekao je Zelenski.

Evakuacija iz Hersona
Evakuacija iz Hersonafoto: Reuters

Odgovor Zapada na rusku invaziju obuhvata finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini – u utorak je dobila 2,5 milijardi eura od Evropske unije i očekuje 4,5 milijardi dolara američke pomoći u narednim nedjeljama, kao i serije sankcija protiv Rusije.

BBC je objavio da Britanija šalje tri helikoptera Ukrajini, a njima će upravljati posade obučavane u Britaniji.

Ograničavanje cijena nafte

Evropski zvaničnici raspravljaju o detaljima globalnog ograničavanja cijena ruske nafte, predlogu koji su podržale SAD i koji je usvojila Grupa 7 velikih ekonomija, sa ciljem da stupi na snagu 5. decembra i ograniči sposobnost Moskve da vodi rat.

Usljed sankcija Zapada, ruska sirova nafta koja se prevozi morskim putem sada se uglavnom prodaje u Aziji, ali trgovina i dalje uključuje evropske špeditere i osiguravače, kojima bi bilo zabranjeno da prevoze teret iznad limitirane cijene. Ambasadori 27 zemalja EU razgovarali su o predlogu G7 u cilju postizanja zajedničkog stava do kraja dana.

Jedan evropski diplomata će gornja cijena o kojoj se razgovara biti u rasponu od 65-70 dolara po barelu.

Bonus video: