Komandanti znali i ohrabrivali silovanja?

Otkrića istražitelja o navodnoj ulozi nadređenih i sistematičnoj prirodi napada dio su obrasca navodnog seksualnog nasilja, koja izlaze na vidjelo dok ruski rat u Ukrajini ulazi u deveti mjesec

19704 pregleda 17 komentar(a)
Viktorija,42, pokazuje ruševine ostale iza okupacionih ruskih vojnika u Berestjanki, Foto: Rojters
Viktorija,42, pokazuje ruševine ostale iza okupacionih ruskih vojnika u Berestjanki, Foto: Rojters

Postoje dokazi da su ruski komandanti u nekoliko navrata znali za seksualno nasilje vojnika u Ukrajini “i da su ga u pojedinim slučajevima podsticali ili čak naredili”, tvrdi advokat za međunarodno krivično pravo koji pomaže Kijevu u istragama ratnih zločina.

Britanski advokat Vejn Džordaš kazao je za Rojters da u pojedinim oblastima oko prijestonice Kijeva na sjeveru, gdje su istrage najviše odmakle, pojedini slučajevi seksualnog nasilja uključuju stepen organizacije ruskih oružanih snaga koji “ukazuje na planiranje na sistematičnom nivou”. On nije identifikovao konkretne pojedince koji su pod istragom.

Prethodno neobjavljena otkrića istražitelja o navodnoj ulozi komandanata i sistematičnoj prirodi napada na pojedinim lokacijama dio su obrasca navodnog seksualnog nasilja koji izlaze na vidjelo dok ruski rat u Ukrajini ulazi u deveti mjesec.

Doktorka Agnješka Kurčuk pokazuje gdje su boravile ukrajinske izbjeglice koje je liječila u Poljskoj
Doktorka Agnješka Kurčuk pokazuje gdje su boravile ukrajinske izbjeglice koje je liječila u Poljskojfoto: REUTERS

Džordaš, član tima koji uz podršku zapada pruža pravnu ekspertizu Ukrajini, kazao je da je prerano zaključiti koliko je rasprostranjena praksa jer su istrage u nedavno vraćenim oblastima na sjeveroistoku i jugu u ranoj fazi. Međutim, obrazac ukazuje da je seksualno nasilje “možda još učestalije” na teritorijama koje su duži period bile pod okupacijom, dodao je on, bez iznošenja dokaza.

Rojters je razgovarao sa preko dvadeset osoba koje su radile sa navodnim žrtvama - uključujući pripadnike policije, ljekare i pravnike - kao i sa jednom navodom žrtvom silovanja i članovima porodice druge žrtve.

Oni su pričali o navodnom seksualnom nasilju pripadnika ruske vojske koji su se dogodili u raznim djelovima Ukrajine: mnogi su uključivali tvrdnje da su članovi porodice bili primorani da gledaju silovanja od strane više vojnika.

Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi te tvrdnje. Neke od tih okolnosti - uključujući i primoravanje članova porodice da gledaju silovanje - pominju se i u navodnim napadima Rusa koje je dokumentovalo istražno tijelo Ujedinjenih nacija u izvještaju objavljenom prošlog mjeseca, u kojem se navodi da su žrtve imale od četiri do 80 godina.

Sagovornici Rojtersa su pričali o navodnom seksualnom nasilju pripadnika ruske vojske koji su se dogodili u raznim djelovima Ukrajine, a mnogi su uključivali tvrdnje da su članovi porodice bili primorani da gledaju silovanja

U sjevernom ukrajinskom regionu Černihiv, vojnik iz ruskog 80. tenkovskog puka u martu je navodno seksualno zlostavljao jednu djevojčicu i prijetio da će ubiti članove porodice, navodi se u presudi Okružnog suda u Černihivu. Taj sud je ranije ovog mjeseca u odsustvu proglasio krivim 31-godišnjeg Ruslana Kulijeva i joj jednog ruskog vojnika kojem je Kulijev bio nadređeni, za ratne zločine zbog napada na lokalne stanovnike, navodi se u presudi.

Rojters nije uspio da stupi u kontakt sa Kulijevim, za kojeg sud navodi da je stariji poručnik, kao ni sa drugim osuđenim vojnikom.

Silovanje može predstavljati ratni zločin prema Ženevskoj konvenciji kojom su ustanovljeni međunarodni pravni standardi za ponašanje u oružanim konfliktima. Rasprostranjeno ili sistematično seksualno nasilje može predstavljati i zločin protiv čovječnosti, koji se generalno smatraju ozbiljnijim, kazali su pravni eksperti.

Moskva, koja tvrdi da u Ukrajini sprovodi “specijalnu vojnu operaciju” negira da su počinjeni ratni zločini, kao i da su mete civili.

U odgovoru na Rojtersova pitanja o navodnom seksualnom nasilju ruske vojske u Ukrajini, uključujući i ona u vezi sa tim da li su komandanti bili upoznati i da li ono je sistematično, iz službe za medije Kremlja su kazali da poriču “takve navode”.

Poljska ljekarka kazala je da joj je jedna od ukrajinskih izbjeglica koje je liječila kazala da je silovana nakon što su ruski vojnici kazali ženama u selu da ispred kuća istaknu bijele peškire i čaršave

Detaljna pitanja su upućena ruskom ministarstvu odbrane, koje nije odgovorilo.

Iz kabineta ukrajinskog državnog tužioca navodi se da rat Moskve protiv Ukrajine “ima za cilj istrebljenje ukrajinskog naroda” i da je seksualno nasilje dio ruskih zločina “u cilju širenja terora, izazivanja patnje i straha među civilnim stanovništvom Ukrajine”.

”Postoje naznake da se seksualno nasilje koristi kao oružje rata”, kazala je za Rojters Pramila Paten, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN za seksualno nasilje u konfliktima, pozivajući se na svjedočenja o okolnostima poput silovanja pred članovima porodice, grupnog silovanja i prisilno skidanje odjeće.

Bijele tkanine

Kijev je saopštio da pregleda desetine hiljada izvještaja u okviru svojih istraga o navodnim ratnim zločinima ruskih vojnika; a seksualno nasilje predstavlja tek manji dio. Ukrajinska istraga je u centru višestrukih napora za istraživanje potencijalnih ratnih zločina u vezi sa konfliktom, uključujući i Međunarodni krivični sud u (ICC) u Hagu.

Dokazi da je seksualno nasilje planirano mogu ukazivati da je dio sistematičnog napada ili da je određeni nivo komande upoznat sa tim, kazala je Kim Tuj Silindžer, savjetnica u ICC-u za seksualno nasilje u konfliktima i profesorka na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu.

Jedna žena iz sela Berestjanka, blizu Kijeva, kazala je za Rojters da joj je nedugo nakon što su ruske trupe došle u martu jedan vojnik naredio da istakne bijelu tkaninu ispred kuće. On se te noći vratio sa još dvojicom drugih Rusa, kazala je žena koja je željela da bude identifikovana samo kao Viktorija.

Kazala je da je jedan od njih, za kojeg je smatrala da je komandant jer je djelovao mnogo starije i zbog načina na koji su mu se ostali obraćali, rekao da su druga dvojica vojnika pijani i da žele da se zabave.

Prema riječima Viktorije, mršave 42-godišnjakinje, ta dvojica vojnika su je odveli u susjedovu kuću gdje je jedan od njih ubio jednog čovjeka kada je pokušao da ih spriječi da mu odvedu ženu. Dvojica vojnika su zatim odveli obje žene u obližnju kuću, gdje je Viktorija kazala da ju je jedan od njih silovao. Druga žena je takođe silovana, kazale su njena sestra i Viktorija. Rojters nije mogao da stupi u kontakt sa drugom ženom, čija je porodica kazala da je ona napustila Ukrajinu.

Kada je su Rojtersovi novinari posjetili to selo u julu, vidjela se krv na mjestu gdje sestra navodno silovane žene i njena majka tvrde da je ubijen muškarac. Viktorija je kazala da je nekontrolisano plakala nakon napada i da se sada lako uplaši kada čuje glasan zvuk.

Na pitanje o tvrdnjama o silovanju ovih žena, o kojima su izvještavali drugi mediji, iz kabineta ukrajinskog državnog tužioca saopšteno je da je u toku istraga o seksualnom nasilju ruskih vojnika nad ženama u Berestjanki, ali su odbili da iznose detalje.

Poljska doktorka ginekologije Anješka Kurčuk kazala je da joj je jedna od ukrajinskih izbjeglica koje je liječila - žena sa istoka zemlje koja je tvrdila da je silovana dok je njena devetogodišnja kćerka bila u blizini - kazala da se to dogodilo nakon što su ruski vojnici kazali ženama u selu da okače bijele peškire i čaršave.

Rojters nije mogao da utvrdi da li postoji direktna veza između navodnih napada i obilježavanja kuća.

Rasprostranjen obrazac?

Navodi o silovanju i seksualnom nasilju pojavili su ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara i potiču iz svih djelova zemlje, pokazuju svjedočenja koja su prikupili Rojters i istražno tijelo UN.

Poljski ginekolog Rafal Kuzlik i njegova supruga psihološkinja specijalizirana za traume Ivona Kuzlik kazali su za Rojters da su proljetos liječili sedam žena koje su pobjegle iz Ukrajine, uglavnom sa sjevera i sjeveroistoka i koje su opisale kako su ih silovali ruskih vojnici.

Ukrajinska pravnica Larisa Denisenko kazala je da ona predstavlja devet navodnih žrtava silovanja i da sve osim dvije tvrde da ih je silovalo više ruskih vojnika a pojedine njene klijentkinje takođe opisuju batine i silovanja pred članovima porodica.

Ukrajinsko državno tužilaštvo navodi da je otvorilo desetine krivičnih slučajeva koji uključuju seksualno nasilje pripadnika ruskiih oružanih snaga nad ženama, djecom i muškarcima.

Ukrajinske vlasti i eksperti tvrde da će broj žrtava vjerovatno biti mnogo veći jer su djelovi zemlje i dalje pod okupacijom a žrtve često ne žele da istupe usljed straha od odmazde i nepovjerenja prema vlastima.

UN misija za praćenje ljudskih prava u Ukrajini navela je u septembarskom izvještaju da su većinu od navodnih slučajeva seksualnog nasilja koje je dokumentovala počinili pripadnici ruskih oružanih snaga, a da se u dva slučaja radi o članovima ukrajinske vojske i policije.

Priredila: N. Bogetić

Bonus video: