Razdor u Višegradskoj grupi zbog rata u Ukrajini

Lideri Poljske i Češke otvoreno su kritikovali Viktora Orbana zbog njegove popustljivosti prema Rusiji

10316 pregleda 7 komentar(a)
Orban, Heger, Fiala i Moravjecke juče tokom zajedničke konferencije za novinare, Foto: Beta/AP
Orban, Heger, Fiala i Moravjecke juče tokom zajedničke konferencije za novinare, Foto: Beta/AP

Lideri Poljske i Češke Republike javno su juče kritikovali mađarskog premijera Viktora Orbana, ne pokušavajući da sakriju tenzije unutar centralnoevropske Višegradske grupe, koje je pojačao rat u Ukrajini.

Jedinstvo Višegradske grupe, osnovane 1991. kada je region izašao iz višedecenijske komunističke vladavine, na testu je zbog rata u Ukrajini dok se Orban protivi snažnijim evropskim sankcijama Rusiji, naročito onima koje se odnose na energente.

Za razliku od toga, tri mađarska višegradska susjeda - među kojima je i Slovačka, su među najoštrijim evropskim kritičarima postupaka ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini.

”Ovo nije najbolje vrijeme za višegradski format, a različiti stavovi Mađarske značajno utiču i komplikuju situaciju”, kazao je češki premijer Petr Fijala uoči sastanka sa ostalim liderima grupe u Slovačkoj.

Slovački premijer Eduard Heger dao je juče Orbanu slovački šal, objavivši na Fejsbuku da je primijetio da Orban ima stari šal

”Ne tajim činjenicu da stavovi mađarskog premijera, od kojih se pojedini mogu smatrati i provokativnim, ne pomažu da se ostvari saradnja kakva je postojala u prošlosti”, dodao je Fijala.

Ranije ove nedjelje Orban je dodatno iznervirao susjede noseći šal “velike Mađarske” na jednoj fudbalskoj utakmici - na kojem su teritorije koje sada pripadaju Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Srbiji prikazane kao dio Mađarske, što je izazvalo oštre kritike susjeda.

Na sastanku u istočnom slovačkom gradu Kosice, slovački premijer Eduard Heger dao je Orbanu slovački šal, objavivši na Fejsbuku da je primijetio da Orban ima stari šal. Na pitanje o tome na konferenciji za novinare, Orban je kazao: “Samo lagano”.

Poljska, saveznica Mađarske u njihovim prošlim sporovima sa EU oko vladavine prava i ljudskih prava, takođe je kritikovala Orbana zbog njegovog stava prema Ukrajini.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki prozvao je juče Orbana zbog toga što Mađarska do sada nije ratifikovala prijem Švedske i Finske u NATO kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Orban je odgovorio da će Mađarska ratifikovati ulazak dvije zemlje u NATO početkom sljedeće godine, prenio je Rojters.

Uprkos takvim tenzijama, Višegradska grupa ostaje važan forum unutar EU, kazao je Moravjecki na zajedničkoj konferenciji za novinare.

”Imamo različite stavove prema određenim temama, ali ima mnogih oblasti u kojima su naše pozicije iste i gdje možemo sarađivati”, kazao je Fijala.

Orban je kazao da je Grupa 30 godina bila uspješna i da je neophodan zajednički pristup za suzbijanje ilegalne imigracije i energetske krize, kao i za sprečavanje ekonomske recesije.

”Povezuju nas konkretna i teška pitanja, i na to ćemo lakše odgovoriti zajedno... nego odvojeno, dakle za nas Višegradska grupa i dalje ima budućnost”, kazao je on.

Bonus video: