Makron se suočava sa mogućim pravnim problemima zbog konsultanata

Kabinet francuskog predsjednika je saopštio da je "pravosudni sistem dužan da ove istrage dovrši potpuno nezavisno"

3144 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Shutterstock
Makron, Foto: Shutterstock

Francuski predsjednik Emanuel Makron suočava se s mogućim pravnim problemima nakon što su tužioci danas objavili da istražuju usluge konsultantskih firmi tokom kampanja za nacionalne izbore 2017. i 2022. godine.

Iako se u saopštenju finansijskog tužioca ne navodi konkretno Makronova kampanja, smatra se da je njegov izborni tim glavna meta dvije odvojene istrage, prenosi agencija Frans press.

Tužilaštvo je preciziralo da su od oktobra u toku dvije istrage o korištenju konsultanata tokom izbora 2017. i 2022. godine.

Kako prenosi AFP, ove konsultantske usluge su centru pažnje od marta ove godine nakon istrage francuskog Senata, koji je zaključio da je javna potrošnja na njih više nego udvostručena od 2018. do 2021.godine, tokom Makronovog prvog mandata.

Ukupni iznos dostigao je više od milijardu eura (1,1 milijardu dolara) prošle godine što je, prenosi AFP, cifra koju su Makronovi protivnici često citirali tokom njegove aprilske kampanje.

Istraživačka novinska veb stranica Mediapart objavila je da su konsultanti iz američke firme Mekinzi radili besplatno na Makronovoj kampanji 2017.

Kabinet francuskog predsjednika je saopštio da je "pravosudni sistem dužan da ove istrage dovrši potpuno nezavisno".

AFP, prenosi da će tužioci istraživati optužbe koje se odnose na moguće lažno obračunavanje izborne kampanje i potcjenjivanje troškova kampanje, kao i moguće favorizovanje i zavjeru u favoriziranju.

Francuska ima stroga pravila o finansiranju kampanje koja postavljaju ograničenja na ono što kandidat smije koristiti.

Za predsjedničke izbore 2022. svaki kandidat je imao najviše 16,8 miliona eura za prvi krug i 22,5 miliona eura za drugi krug.

Bonus video: