Zelenski: Strategija Rusije da gurne Ukrajinu u mrak neće oslabiti našu odlučnost

- Lukašenko: Neću slati vojsku u Ukrajinu, to ništa ne bi riješilo

- Sistem protivvazduhoplovne odbrane aktiviran u gradu Armjansku na Krimu

26686 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2022. 21:59h
Završeno
21:06h

Predsjednik Vladimir Putin razgovarao je danas sa pažljivo odabranom grupom majki ruskih vojnika koji su poslati da se bore u Ukrajini. One su pohvalile njegovo liderstvo, a on im je rekao da njihov sinovi nisu dali živote uzalud.

Povezani članci

25. Novembar 2022.

Susret sa majkama vojnika u režiji Kremlja

20:23h

Britanski ministar spoljnih poslova Džems Kleverli danas je došao u posjetu Ukrajini gdje se sastao sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim i najavio novu pomoć Ukrajincima u njihovoj borbi protiv ruske agresije.

Tokom njegove posjete koja je uslijedila šest dana poslije posjete britanskog premijera Rišija Sunaka, Kleverli je najavio isporuku još 24 vozila hitne pomoći i tri miliona funti za pomoć rekonsrukciji infrastrukture.

Kleverli se u Kijevu sastao sa Zelenskim i ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom i rekao da je "Velika Britanija na strani Ukrajine".

"Danas sam najavio niz konkretnih mjera za pomoć našim ukrajinskim prijateljima u njihovoj borbi, od kola hitne pomoći do presudne pomoći preživjelim od seksualnog nasilja koje je počinila ruska vojska", rekao je on.

Zelenski je zahvalio na podršci i pozdravio to što su Kijev i London "istinski prijatelji".

"Vaša posjeta se odvija u kontekstu velikog napada ruskih raketa koji je ostavio cijelu Ukrajinu bez struje i vode. Ali to vas nije zaustavilo, hvala!", rekao je Zelenski britanskom ministru.

20:11h

Predsjednica Mađarske Katalin Novak putuje u Kijev da se sastane sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prenio je danas sajt index.hu, dodajući da će Novak ići vozom preko Poljske.

Kancelarija mađarske predsjednice saopštila je da neće ni demantovati ni potvrditi informaciju, prenosi Rojters. 

Novak je blizak saveznik premijera Mađarske Viktora Orbana i izabrana je za predsjednicu od strane vladajuće stranke Fides u parlamentu u martu.

Mađarska je u srijedu saopštila da će obezbijediti 187 miliona eura finansijske pomoći Ukrajini kao doprinos planiranom paketu podrške Evropske unije u vrijednosti do 18 milijardi eura. 

20:06h

Evropska unija će pojačati napore da Ukrajini pruži podršku za obnavljanje i održavanje električne energije i grijanja, rekla je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon novog talasa ruskih raketnih napada na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu.

Fon der Lajen poručila je nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim da izvršna vlast EU priprema isporuku Ukrajini velikih donacija iz zemalja EU i iz rezervi Komisije, prenosi Rojters. 

Kazala je da će EU obezbijediti 200 srednjih transformatora i veliki autotransformator iz Litvanije, srednji autotransformator iz Letonije i 40 teških agregata iz rezerve EU u Rumuniji.

20:00h

Njemačka vlada odobrila je planirano smanjenje cijena gasa i električne energije, rekao je danas kancelar Olaf Šolc, u okviru napora Vlade da se pozabavi rastućim računima za struju za domaćinstva i preduzeća, prenosi Rojters. 

On je to govorio tokom posjete francuske premijerke Elizabet Born Berlinu, tokom koje su dvije zemlje potpisale zajedničku deklaraciju o jačanju posvećenosti energetskoj solidarnosti.

11:32h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da nova strategija Rusije da udarima na energetsku infrastrukturu gurne Ukrajinu u mrak neće oslabiti odlučnost njegove zemlje.

"To je rat snage, otpornosti, riječ je o tome ko je najjači", rekao je Zelenski u intervjuu za današnji Fajnenšel tajms.

Oko 15 regiona u Ukrajini ima probleme sa snabdijevanjem vodom i strujom.

Samo u glavnom gradu Kijevu je oko 60 odsto stanovništva suočeno s nestankom električne energije.

Ukrajina i danas nastavlja da radi na popravci energetske infrastrukture oštećene ruskim udarima, da bi snabdjela milione građana koji su ostali bez grijanja i struje.

"Situacija sa strujom ostaje teška u skoro svim regionima", rekao je Zelenski sinoć u redovnom obraćanju i dodao da se svakog sata priključuje struja za nove potrošače.

08:44h

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je htjela da organizuje evropske pregovore sa Vladimirom Putinom godinu dana prije njegove invazije na Ukrajinu, ali da je na kraju odustala jer nije vidjela mogućnost da na kraju svog mandata utiče na ruskog lidera.

Povezani članci

25. Novembar 2022.

Merkel: Nijesam imala moć da utičem na Putina

08:44h

Lideri Poljske i Češke Republike javno su juče kritikovali mađarskog premijera Viktora Orbana, ne pokušavajući da sakriju tenzije unutar centralnoevropske Višegradske grupe, koje je pojačao rat u Ukrajini.

Povezani članci

25. Novembar 2022.

Razdor u Višegradskoj grupi zbog rata u Ukrajini

08:43h

Istočnoevropska vojna industrija proizvodi oružje, artiljerijske granate i vojne zalihe tempom koji nije viđen od Hladnog rata, dok vlade tog regiona predvode napore da pomognu Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Povezani članci

25. Novembar 2022.

Procvat vojne industrije istočne Evrope

08:32h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak uveče da neće slati svoju vojsku na područje Ukrajine, jer to ne bi ništa riješilo.

Lukašenko je bjeloruskim novinarima kazao da neće uvoditi svoju vojsku u Ukrajinu, jer za to nema potrebe. Istakao je da bi trenutno mogao, na tom području, aktivirati od 35 do 40 hiljada vojnika, ali da to neće riješiti problem.

Rekao je i da SAD ne želi mirovne pregovore vezane uz situaciju u Ukrajini, kao i da se Amerikanci samo boje nuklearnog sukoba.

Po njemu SAD vlada preko Poljske i boji se isključivo nuklearnog oružja čije bi korišćenje, tvrdi, krajnje uzavrelo situaciju, prenosi Hina.

Naglasio je i da treba razumno pregovarati, odnosno razgovarati o postizanju mira.

Nešto ranije je istakao da vođstvo Ukrajine treba preduzeti korake za okončanje rata, ako ne želi uništenje zemlje i smrt ogromnog broja ljudi.

08:27h

Rat u Ukrajini - 275. dan.

Sistem protivvazduhoplovne odbrane aktiviran je u gradu Armjansku na poluostrvu Krim, prenijela je novinska agencija Tas riječi lokalnog gradonačelnika, navodi Rojters.

Bonus video: