Umro bjeloruski ministar spoljnih poslova

Makej je bio jedan od inicijatora napora da se poboljšaju odnosi Bjelorusije sa Zapadom i kritikovao je Rusiju

4159 pregleda 2 komentar(a)
Makej, Foto: Printscreen YouTube
Makej, Foto: Printscreen YouTube

Bjeloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej, blizak saveznik predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, preminuo je u 64. godini, javila je danas državna novinska agencija Belta.

Uzrok smrti nije naveden.

Prije nego što je postao ministar spoljnih poslova 2012. godine, Makej je bio Lukašenkov šef kabineta.

Prije predsjedničkih izbora i masovnih antivladinih protesta u Bjelorusiji 2020. godine, Makej je bio jedan od inicijatora napora da se poboljšaju odnosi Bjelorusije sa Zapadom i kritikovao je Rusiju. Međutim, on je nakon početka protesta naglo promijenio stav tvrdeći da su protesti organizovani pod uticajem agenata sa Zapada, navodi Rojters.

Tokom njegovog mandata, Bjelorusija je bila izložena uzastopnim kritikama sa Zapada zbog sve oštrijeg gušenja opozicije, sumnjivih izbora i zbog toga što je dozvolila da se u toj zemlji stacioniraju ruski vojnici tokom rata u Ukrajini.

U septembru je branio stav Bjelorusije pred Savjetom bezbijednosti Ujedinjenih nacija.

"Bjelorusija se spominje kao 'saučesnik agresora' ili čak strana u sukobu. Govorili smo i ponavljamo: Bjelorusija nikada nije zagovarala rat. Ali nismo ni izdajice! Imamo savezničke obaveze i striktno slijedimo i slijedićemo duh i slovo međunarodnih ugovora kojih smo potpisnici", rekao je tada on.

Bonus video: