Stoltenberg: Putin pokušava da iskoristi zimu kao ratno oružje protiv Ukrajine

- Zelenski: Teroristi planiraju nove napade, neće se smiriti dok imaju rakete

- Ukrajinski predsjednik pozvao vojsku i građane da se pripreme kako bi izdržali iduću sedmicu uz opterećenje električne mreže

28038 pregleda 8 komentar(a)
Ukrajinska vojska u Donjecku, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u Donjecku, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2022. 21:56h
Završeno
16:57h

Odluka o pojačavanju trupa i vojne opreme NATO-a na istočnom krilu alijanse donijeta na samitu u Madridu treba da stupi na snagu što je prije moguće, rekaao je predsjednik Rumunije Klaus Johanis.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom uoči dvodnevnog sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Bukureštu, Johanis je rekao da je širem crnomorskom regionu potrebna podrška.

16:41h

Rusija će vjerovatno nastaviti da napada električnu mrežu Ukrajine, njenu gasnu infrastrukturu i osnovne usluge za građane, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"To što činimo kada uđemo u zimu pokazuje da predsjednik (Vladimir) Putin sada pokušava da iskoristi... zimu kao oružje rata protiv Ukrajine", rekao je on novinarima na konferenciji u Bukureštu uoči dvodnevne konferencije NATO-a.

14:06h

Kremlj je demantovao izvještaje da ruske snage planiraju da napuste nuklearnu elektranu u Zaporožju u Ukrajini, prenosi Rojters.

Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju u nedjelju je saopštila da postoje znaci da se ruske snage spremaju da napuste najveću nuklearnu elektranu u Evropi, koju su zauzele u martu, ubrzo nakon invazije na Ukrajinu.

07:27h

Dvjesta sedamdeset osmi je dan rata u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kasno sinoć da će Rusija sigurno pokrenuti nove raketne napade na njegovu zemlju i pozvao vojsku i građane da se pripreme kako bi izdržali iduću sedmicu uz opterećenje električne mreže.

Snijeg je pao u Kijevu, a temperatura vazduha je oko nule. Gradske vlasti saopštile su da će radnici ubrzo obnoviti snabdijevanje strujom i vodom, ali su zbog visokog nivoa potrošnje uvedena neka ograničenja.

Milioni stanovnika u Kijevu i okolini suočavaju se s poremećajima u snabdijevanju električnom energijom zbog ruskih raketnih napada. "Znamo da teroristi planiraju nove napade", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. "Oni se nažalost, dok god imaju projektile, neće smiriti", dodao je, kako prenosi Hina.

Zelenski je rekao da bi predstojeća sedmica mogla biti jednako teška kao i prošla, koju su obilježili ruski napadi na elektroenergetsku infrastrukturu, zbog čega su se Ukrajinci suočili s najtežim prekidima u snabdijevanju strujom od početka invazije u februaru.

"Naše odbrambene snage se spremaju. Cijela zemlja se sprema", istakao je Zelenski. "Razradili smo sve scenarije, uključujući i s našim partnerima", dodao je.

Nedjelja je bila relativno mirna bez razornih napada na Kijev ili druge veće gradove. Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su ruske snage izvele četiri raketna napada u regiji Dnjepropetrovsk, te da su gađali civilne objekte više puta.

Međutim, najteža je situacija duž linije fronta u raznim djelovima Ukrajine, rekao je Zelenski u obraćanju. "Najteže je u regiji Donjeck, kao što je bio slučaj prethodnih sedmica", kazao je. Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga objavio je da su ruske trupe granatirale desetak sela u Donjecku, uključujući glavne mete Bahmut i Avdivku.

Izmjena: 07:35h

Bonus video: