Zelenski "pozvao Maska u Ukrajinu"

Početkom oktobra je Mask napisao na Tviteru da bi Ukrajina trebala ostati neutralna, a Krim ustupljen Rusiji

3890 pregleda 1 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je američkog milijardera Ilona Maska da posjeti Ukrajinu kako bi vidio štetu koju je toj zemlji nanijela ruska vojska, piše New York Times.

Takva bi posjeta mogla pomoći biznismenu da shvati situaciju prije nego što o njoj da izjave, rekao je Zelenski putem video linka sa skupa New York Timesa.

"Ako želite shvatiti šta je Rusija ovdje uradila, dođite u Ukrajinu i vidjećete to svojim očima. Nakon toga ćete nam reći kako da okončamo ovaj rat, ko ga je započeo i kada možemo da ga okončamo", rekao je Zelenski, prenosi američki list.

Početkom oktobra je Mask napisao na Tviteru da bi Ukrajina trebala ostati neutralna, a Krim ustupljen Rusiji.

Štaviše, prema njegovim riječima, "Krim je formalno dio Rusije, kao što je bio od 1783. godine".

Ova izjava izazvala je osudu ukrajinskog društva.

Nakon kritika i reakcije Zelenskog, Mask je rekao da i dalje podržava Ukrajinu, ali se protivi "eskalaciji velikih razmjera" u ratu Rusije protiv Ukrajine.

Mask je Ukrajini u februaru besplatno dao terminale Starlink za potrebe ukrajinske vojske.

U septembru je iz Maskove kompanija SpaceX navedeno da ne može nastaviti finansirati rad terminala, te je zatražila od američkog Ministarstva odbrane da preuzme ove troškove.

Ubrzo nakon toga, vlasnik SpaceX-a Ilon Mask rekao je da će Starlink nastaviti sa radom u Ukrajini bez obzira da li će Pentagon to platiti.