Članice EU ograničile cijenu ruske nafte; SAD: Vjerujemo da će to ograničiti Putina da nastavi da finansira ratnu mašinu

Maksimalnoj cijeni od 60 dolara najviše se protivila Poljska, koja je tražila da ona bude niža, ali je danas dala pristanak

6663 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Članice Evropske unije usaglasile su se da cijenu ruske nafte ograniče na 60 dolara za barel, čime je okončana višednevna rasprava o tom pitanju, objavio je Politiko, a prenosi N1.

Maksimalnoj cijeni od 60 dolara najviše se protivila Poljska, koja je tražila da ona bude niža, ali je danas dala pristanak.

Prema danas usvojenom sporazumu, članice Grupe 7 će zabraniti svojim osiguravajućim i špediterskim kompanijama da omogućavaju isporuku ruske nafte u treće zemlje, ako se prodaje skuplje od 60 dolara po barelu.

Diplomatski izvor Politika rekao je da će se sporazum revidirati na svaka dva mjeseca, a cilj je da se limit postavi na nivo koji je najmanje pet odsto ispod tržišne cijene ruske nafte tokom procesa revizije.

Povezani članci

01. Decembar 2022.

EU blizu odluke o ograničavanju cijene ruske nafte

Rojters je objavio da je Bijela kuća ranije danas pozdravila vijest da Evropska unija planira ograničenja cijene ruske nafte.

"Vjerujemo da će ograničenje cijene pomoći da se ograniči sposobnost gospodina (Vladimira) Putina da profitira sa tržišta nafte kako bi mogao da nastavi da finansira ratnu mašinu koja nastavlja da ubija nevine Ukrajince", rekao je portparol američke nacionalne bezbjednosti Džon Kirbi.

Bonus video: