Novac od jahte oligarha ide Ukrajini

Ukrajinske vlasti saopštile da je hrvatski sud oslobodio put za prodaju plovila koje vrijedi 200 miliona dolara

10999 pregleda 21 komentar(a)
Viktor Medvedčuk, Foto: Rojters
Viktor Medvedčuk, Foto: Rojters

Jahta u vlasništvu Viktora Medvedčuka, ukrajinskog oligarha koji je pod sankcijama, biće prodata na aukciji pošto je zaplijenjena u Hrvatskoj ranije ove godine, objavio je “Gardijan”.

Ukrajinska vlada je saopštila da je hrvatski sud presudio da jahta “Rojal Romans” koja vrijedi 200 miliona dolara treba da bude prenijeta na ukrajinsku Agenciju za povrat i upravljanje imovinom (ARMA), navodi britanski list.

Medvedčuk (68), bivši ukrajinski poslanik i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je u Ukrajini u aprilu, ali je oslobođen i izručen Rusiji u razmjeni zarobljenika u septembru.

ARMA, specijalni ogranak ukrajinske vlade zadužen za “pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom”, saopštila je da su njeni agenti stigli u Hrvatsku i pregledali zaplijenjenu jahtu, koju je izgradio holandski brodograditelj superjahti Fidšip 2005. godine.

Ta agencija je najavila da će jahtu, dugačku 92,5 metara, prodati na aukciji. To će biti prva takva prodaja u ime građana Ukrajine otkad su zapadne vlade zaplijenile imovinu stotina oligarha nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Jahta raspolaže kabinama za smještaj 14 gostiju i bazenom širokim četiri metra, a na njoj može da boravi ukupno 21 član posade.

U septembru je na aukciji prodata 72,5 metara dugačka superjahta ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog nepoznatom kupcu za 37,5 miliona dolara. To je bila prva prodaja takve vrste otkako je Rusija napala Ukrajinu, ali je zarada od te prodaje otišla američkoj investicionoj banci “JP Morgan”, koja je tvrdila da joj Pumpjanski duguje 20,5 miliona eura.

Bonus video: