Embargo i ograničenje cijene ruske nafte stupili na snagu

Cilj ovih mjera je da se izvrši pritisak na rusku ekonomiju. Ali, da li će moći da uzdrmaju Moskvu?

5352 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Embargo na naftu i ograničenje cijena nafte – dvije sankcije protiv Rusije koje od danas stupaju na snagu u EU. To znači da se ruska nafta, koja dolazi brodovima u Evropu, od sada ne može više istovarati u lukama EU. Nove mjere trebalo da obezbijede i da se nafta više ne prevozi evropskim brodovima - poput onih iz Grčke ili sa Kipra.

Istovremeno, utvrđena je gornja granica cijena ruske nafte - 60 dolara po barelu. U slučaju da se nafta naplaćuje više od navedene cijene, stupa na snagu pravilo o zabrani transporta ili zabrani sklapanja osiguranja za brodove. Više od 60 dolara po barelu EU i G7 neće plaćati Rusiji.

Kakva će biti reakcija Rusije?

Na međunarodnom planu, postojala je bojazan da bi embargo EU na naftu iz Rusije mogao dovesti do povećanja cijena, jer je ponuda nafte sve manja. Ni ograničavanjem cijena takva opasnost nije potpuno uklonjena.

„Sada sve zavisi od reakcije Rusije", kaže Jeromin Cetelmajer, šef ekonomskog trusta mozgova "Brojgel" u Briselu. "

Ako Rusija kontrira, suprotstavi se ovoj mjeri i smanji isporuke, doći će do povećanja cijena nafte. Ako to ne uradi, cijene će ostati iste ili će čak pasti.

" Za sada, međutim, niko sa sigurnošću ne zna kako će Rusija reagovati na ove mjere, iako je Kremlj objavio da neće prihvatiti ograničenje cijene. Međutim, zemlje OPEC-a očito ne polaze od pretpostavke da će na svjetskom tržištu uskoro biti manje ruske nafte.

Rusija zavisna od prihoda od nafte

Istina je da ruska država i Putinov sistem zavise od prihoda ostvarenih u naftnom biznisu. Oni se koriste i za finansiranje rata protiv Ukrajine.

Prema navodima Međunarodne agencije za energiju, EU je u oktobru svaki dan uvozila 1,5 miliona barela sirove nafte i to je činjenica. Ako takve količine ne budu isporučivane u budućnosti, to će vjerovatno povećati pritisak na cijene da odu na gore - ali samo ako Rusija smanji proizvodnju nafte, a istovremeno dođe do smanjenja ponude nafte na svjetskom tržištu. No, uz gornju granicu od 60 dolara po barelu nafte nema razloga za strah od takvog scenarija, jer ova cijena otprilike odgovara onoj po kojoj se trenutno realno trguje ruskom naftom.

Prošle sedmice je barel nafte u prosjeku koštao 65 dolara. No, da li će uspostavaljanje gornje granice cena nafte zaista naštetiti Rusiji?

Neće, kaže ekonomista Cetelmajer i navodi da se to moglo postići samo s nižim limitom. Tako na to gledaju Poljska, baltičke države i Ukrajina. Da li će maksimalna cijena po barelu nafte ostati 60 dolara nije sigurno. Na G7 u Briselu je rečeno da će se sada pomno pratiti razvoj događaja kako bi se brže reagovalo i prilagodilo novoj situaciji - ako to bude potrebno. Jer, globalnoj ekonomiji trenutno nisu potreba nagla povećanja cijena nafte.

Bonus video: