Italija stari brže od ostatka EU

Pad broja stanovnika i starenje populacije predstavlja veliki problem za stagnirajuću ekonomiju

10883 pregleda 3 komentar(a)
Đorđa Meloni, Foto: Rojters
Đorđa Meloni, Foto: Rojters

Broj stanovnika Italije pao je ispod 59 miliona i ta zemlja stari mnogo brže u odnosu na ostale članice Evropske unije, objavila je juče italijanska nacionalna agencija za statistiku Istat.

Smanjivanje i starenje populacije je veliki problem za stagnirajuću ekonomiju kakva je ona u Italiji budući da se to, između ostalog, direktno odražava na pad proizvodnje, izostanak inovacija i veće izdatke za socijalnu pomoć.

”Od 1. janura, 2022. godine prema prvim preliminarnim podacima broj stanovnika je pao na 58 miliona i 983 hiljade stanovnika”, kazao je predsjednik Istata Đankarlo Blanđardo na parlamentarnom saslušanju u Rimu.

Blanđardo, renomirani ekspert u oblasti demografije, kazao je da broj stanovnika pada od 2014. godine, a da je ukupni pad od tada premašio 1,36 miliona stanovnika.

”Demografsku sliku naše zemlje karakteriše značajan rast očekivanog životnog vijeka i jednako izražen pad nataliteta, što rezultira puno bržim starenjem stanovništva u poređenju sa ostatkom Europe”, rekao je.

U septembru Istat je predvidio da bi Italija mogla izgubiti skoro petinu svog stanovništva, sa prognozama da će broj stanovnika pasti sa 59,2 miliona u 2021, na 54,2 miliona 2050. i 47,7 miliona 2070.

Preokret tog trenda i podrška porodicama predstavljeni su kao prioriteti nove desničarske vlade premijerke Đorđe Meloni. U budžetu za 2023. godinu, predlaže se smanjenje poreza na proizvode namijenjene bebama, kao i povećanje nadoknada za djecu.

Bonus video: