EU zabranjuje uvoz proizvoda koji doprinose krčenju šuma širom svijeta

Zatvorićemo vrata za svakodnevne proizvode koji imaju veliki uticaj na krčenje šuma ako njihovi uvoznici ne budu u stanju da pokažu da ne dolaze iz područja sa posječenim šumama. To je kafa koju pijemo ujutru, čokolada koju jedemo, ćumur koji koristimo za roštilj, papir u našim knjigama, kazao je Paskal Kanfin

3707 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Rojters
Ilustracija, Foto: Rojters

Članice Evropske unije su postigle dogovor da zabrane uvoz proizvoda koji doprinose krčenju šuma širom sveta.

Sporazum, koji formalno treba da usvoji Evropski parlament, zahtijeva od kompanija da provjere da roba koju prodaju u EU nije dovela do krčenja i degradacije šuma bilo gdje u svijetu, od 2021. godine.

Kompanije treba da pokažu i da je roba koju uvoze u skladu sa pravilima u zemlji porijekla, uključujući ljudska prava i zaštitu autohtonog stanovništva.

Predsjedavajući Odboru Evropskog parlamenta za životnu sredinu Paskal Kanfin rekao je da je danas postignuti sporazum prvi takav u svijetu.

"Evropa će zatvoriti vrata za svakodnevne proizvode koji imaju veliki uticaj na krčenje šuma u ​​svijetu ako njihovi uvoznici ne budu u stanju da pokažu da ne dolaze iz područja sa posječenim šumama. To je kafa koju pijemo ujutru, čokolada koju jedemo, ćumur koji koristimo za roštilj, papir u našim knjigama. To je radikalno, i to je ono što ćemo uraditi", kazao je Paskal.

Šume širom svijeta su sve više ugrožene krčenjem, a Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) procjenjuje da je od 1990. do 2020. godine uništeno 420 miliona hektara šume, što je više od površine EU.

Više od 100 država obavezalo se prošle godine da će zaustaviti krčenje šuma do 2030. godine, u sklopu borbe protiv klimatskih promjena.

Šume su važno prirodno sredstvo za uklanjanje gasova sa efektom staklene bašte iz atmosfere, pošto biljke apsorbuju ugljen-dioksid kada rastu.

Bonus video: