Turska prijeti Grčkoj zbog vojne aktivnosti u Egejskom moru

Turski zvaničnici ističu da je raspoređivanje vojnika ili oružja na nekim ostrvima blizu njene obale, kršenje njihovog "nevojnog statusa". Iz Atine saoštavaju da moraju da brane ostrva od potencijalnog napada Turske, koja ima značajnu vojnu silu na svojoj zapadnoj obali, preko puta ostrva

2648 pregleda 3 komentar(a)
Čavušoglu, Foto: Reuters
Čavušoglu, Foto: Reuters

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ponovo je zaprijetio da će "preduzeti akciju" protiv Grčke zbog njene vojne aktivnosti na svojim ostrvima u Egejskom moru za koja Ankara kaže da bi trebalo da ostanu demilitarizovana u skladu sa međunarodnim sporazumima.

Komentari ministra uslijedili su nakon izvještaja o grčkim vojnim vježbama na ostrvima Rodos i Lezbos u Egejskom moru.

Turski zvaničnici insistiraju na tome da je raspoređivanje vojnika ili oružja na nekim ostrvima blizu njene obale kršenje njihovog "nevojnog statusa" po međunarodnom pravu.

Atina je saopštila da mora da brani ostrva od potencijalnog napada Turske koja ima značajnu vojnu silu na svojoj zapadnoj obali, preko puta ostrva.

Čavušoglu je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim rumunskim kolegom Bogdanom Aureskuom izjavio da bi "nastavak kršenja sporazuma" ugrozio suverenitet Turske i primorao je da brani svoja prava.

"Ne možemo da ćutimo. Grčka treba da se odrekne kršenja sporazuma. Ili će se povući po tom pitanju i pridržavati se sporazuma ili ćemo učiniti sve što je potrebno", rekao je on. "Nastavićemo da preduzimamo neophodne korake i pravno u okviru međunarodnih organizacija, posebno UN, i na terenu", rekao je Čavušoglu.

Turska i Grčka, članice NATO -a, decenijama se spore oko niza pitanja, među kojima su granice u Egejskom moru.

Čavušoglu je rekao da "Grčka ne bi trebalo da zaboravi da oni koji siju vjetar, žanju oluju" i poručio "ako ne želite mir, mi ćemo učiniti šta je potrebno".