Uzdrman osjećaj Rusa da su bezbjedni u svojoj zemlji

Napadima dugog dometa Kijev razotkriva propuste u ruskoj vazdušnoj odbrani

19256 pregleda 5 komentar(a)
Dim iznad vojnog aerodroma u Kursku nakon napada dronom, Foto: Beta/AP
Dim iznad vojnog aerodroma u Kursku nakon napada dronom, Foto: Beta/AP

Napadi na aerodrome duboko na teritoriji Rusije zadaće snažan psihološki udarac, kazali su juče visoki zapadni zvaničnici, ističući da to znači da će Moskva morati da pažljivije razmotri kako da zaštiti svoje bombardere.

Usljed napada dronom izbio požar na još jednom ruskom aerodromu nakon što je Ukrajina u ponedjeljak napadom na dvije ruske vazduhoplovne vojne baze demonstrirala novu sposobnost da prodre stotinama kilometara duboko u ruski vazdušni prostor.

Dronovi
foto: Beta/AP

Zvaničnici u ruskom gradu Kursku, koji se nalazi sjeverno od Ukrajine, objavili su fotografije crnog dima kako se uzdiže iznad aerodroma nakon napada. Guverner te oblasti je kazao da se zapalio kontejner sa gorivom, ali da nije bilo žrtava.

Jučerašnji napad se dogodio nakon što je Rusija potvrdila napade duboko na svojoj teritoriji dronovima iz sovjetske ere - u vazduhoplovnoj bazi Engels, koja se nalazi 600 kilometara od najbliže ukrajinske teritorije i u kojoj je smještena ruska flota strateških bombardera, i bazi u Rjazanu, svega nekoliko sati vožnje od Moskve.

Visoki zapadni zvaničnici, koji su željeli da ostanu anonimni, kazali su za Rojters, da su to najdublji napadi na teritoriji Rusije od početka invazije 24. februara.

”Ukoliko su to stvarno bili oni (Ukrajinci), onda to pokazuje da mogu da djeluju u Rusiji kad god požele, a to će duboko zabrinuti Ruse”, kazao je za Rojters jedan zvaničnik. “Mislim da je to udarac u psihološkom smislu”, dodao je. “Možda će zbog ovoga premjestiti bombardere na druge lokacije”, kazao je zvaničnik. “U svakom slučaju ovo će podriti uvjerenje Rusa da su bezbjedni u svojoj zemlji”, istakao je.

Ako Rusija utvrdi da su incidenti bili namjerni napadi, vjerovatno će ih smatrati jednim od strateški najznačajnijih propusta da zaštiti svoje snage od početka invazije u Ukrajini

”Njujork tajms” je juče, pozivajući se na visokog ukrajinskog zvaničnika, objavio da su dronovi kojima su sprovedeni napadi u ponedjeljak, lansirani sa ukrajinske teritorije i da je makar jedan od napada izveden uz pomoć specijalnih snaga koje se nalaze blizu baze.

”Ako Rusija utvrdi da su incidenti bili namjerni napadi, vjerovatno će ih smatrati jednim od strateški najznačajnijih propusta da zaštiti svoje snage od početka invazije u Ukrajini”, navelo je juče britansko ministarstvo odbrane.

Ukrajina nikada javno ne preuzima odgovornost za napade na teritoriji Ukrajine. Na pitanje o napadima na vojne baze ministar odbrane Oleksij Reznikov ponovio je šalu o neopreznom konzumiranju cigareta. “Često Rusi puše na mjestima gdje je to zabranjeno”, kazao je on.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič je otišao još dalje, ističući da je Engels jedina ruska baza potpuno opremljena za flotu ogromnih bombardera koje je Moskva koristila za napad na Ukrajinu.

”Pokušaće da rasporede strateške letjelice na druge aerodrome, ali sve to komplikuje operaciju protiv Ukrajine. Juče smo, zahvaljujući njihovom neuspješnom pušenju, ostvarili veliki rezultat”, kazao je on.

Šteta na avionima takođe je izazvala negodovanje među ruskim vojnim blogerima, čije objave na društvenim mrežama mogu pružiti uvid u raspoloženje u Rusiji prema ratu.

”A ja, naivna civilna budala, mislio sam da se avioni tokom rata čuvaju u betonskim bunkerima, zar ne?” napisao je Valdlen Tatarski. “Ispostavilo se da mali dronovi, od kojih je opasnost zanemarena, mogu napasti stratešku letjelicu”.

Zapadni zvaničnici su takođe kazali da su tvrdnje Ukrajine da je oborila oko 85 ruskih projektila kredibilne, i da Moskva više nema iranskih dronova koje je koristila za napade na energetsku infrastrukturu, mada očekuje nove zalihe.

Bonus video: