Hapšenje desničara širom Njemačke, planirali upad u parlament i državni udar

Među privedenima su 22 njemačka državljanina, jedan ruski državljanin je osumnjičen za podršku organizaciji, dok je u Italiji uhapšen bivši oficir njemačke vojske

25995 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2022. 13:37h

Dvadeset pet osoba je uhapšeno u racijama širom Njemačke, zbog sumnje da su planirali državni udar.

Kako prenosi BBC, njemački mediji pišu da su ekstremni desničari i bivši pripadnici vojske planirali upad u parlament i preuzimanje vlasti.

Njemac, koga nazivaju princom Hajnrihom XIII (71), je označen kao mozak operacije.

Među uhapšenima su pripadnici ekstremističkog pokreta „Građani Rajha“ (Reichsbürger), koji su već neko vrijeme na radaru policije zbog nasilnih ispada i rasističkih teorija zavjere. Savezni tužioci su saopštili da je oko 3.000 policajaca izvršilo pretrese na 130 lokacija u 11 od 16 njemačkih država protiv pristalica tog pokreta.

Privedena su 22 njemačka državljanina zbog članstva u „terorističkoj organizaciji“, dok je jedan ruski državljanin osumnjičen za podršku organizaciji, prenosi Nova.rs.

Pripadnici tog pokreta takođe odbijaju da priznaju modernu njemačku državu.

Planirali da uvedu uređenje Njemačke iz 1871.

Prema izvještajima, oko 50 osoba je optuženo da su pripadnici grupe koja je planirala da ukine republiku i zamijeni je novim državnim uređenjem, po ugledu na Njemačku iz 1871. godine.

Pretražene su i kasarne njemačkih jedinica specijalnih snaga KSK u jugozapadnom gradu Kalvu. Jedinica je u prošlosti bila ispitivana zbog navodne umiješanosti krajnje desnice nekih vojnika.

Pored Njemačke, jedna osoba je privedena u austrijskom gradu Kicbilu, kao i u italijanskoj Peruđi.

Među zavjerenicima i bivši elitni vojnici

BBC navodi da je Savezno tužilaštvo Njemačke objavilo da je nasilni državni udar ova grupa planirala od novembra 2021, a da su i bivši pripadnici vojske takođe bili značajan dio zavjere o puču.

Među njima su bili bivši elitni vojnici iz specijalnih jedinica, prenosi BBC izvještaje.

"Zavjerenici su već uspostavili planove da vladaju Njemačkom", saopštilo je savezno Tužilaštvo.

Kako se dodaje članovi ove grupe navodno su shvatili da svoje ciljeve mogu da ostvare samo "vojnim sredstvima i nasiljem nad predstavnicima države", a to je uključivalo i izvršenje ubistava.

Javni emiter ZDF izvjestio je da je bivši član krajnje desnice u donjem domu Bundestaga takođe bio dio zavere i da je bio postavljen za ministra pravde grupe, a princ Hajnrih kao vođa.

U Italiji uhapšen bivši oficir njemačke vojske

U Italiji je policija uhapsila 64-godišnjeg bivšeg oficira njemačke vojske povezanog sa ekstremno desničarskom grupom osumnjičenom da je pripremala nasilno rušenje države u Njemačkoj, objavio je Rojters.

Policija je saopštila da je muškarac uhapšen u hotelu u Peruđi, gdje je pronađen "materijal vezan za subverzivnu aktivnost" organizacije.

U saopštenju se navodi da su započete procedure za izručenje osumnjičenog.

Bonus video: