Poplava u Lisabonu, bujica nosila automobile, poginula najmanje jedna osoba

Portugalska meteorološka agencija IPMA stavila je Lisabon, kao i susjedni okrug Santarem i južni region Algarvea, na „crveno“ vremensko upozorenje zbog intenzivnih padavina i jakih vjetrova koji se očekuju do petka

6257 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Lokalne vlasti u portugalskoj prijestonici Lisabonu u srijedu uveče proglasile su stanje visoke pripravnosti i pozvale ljude da ostanu u zatvorenom prostoru jer su jake kiše izazvale poplave, odnoseći automobile i ulazeći u zgrade, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula.

Portugalska meteorološka agencija IPMA stavila je Lisabon, kao i susjedni okrug Santarem i južni region Algarvea, na „crveno“ vremensko upozorenje zbog intenzivnih padavina i jakih vjetrova koji se očekuju do petka.

U Lisabonu je civilna zaštita prijavila stotine incidenata, od poplavljenih ulica, željezničkih stanica i pozorišta do bolnica, a vlasti su morale da zatvore puteve i tunele, prenosi N1.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama takođe pokazuju poplave u djelovima lisabonskog aerodroma, zbog čega su dva leta bila preusmjerena, nakon čega je portparolka rekla da je aerodrom „operativan“.

Komandant Civilne zaštite Andre Fernandes rekao je na konferenciji za novinare da je žena (55) umrla u poplavljenom podrumu u Algesu, u blizini Lisabona. Njen muž, koji je takođe bio u podrumu, spasen je i preživeo je.

„Apelujemo na ljude da ne napuštaju svoje domove tokom ovih perioda jake kiše“, rekao je Fernandes, pozivajući one koji žive u nižim područjima da „potraže sklonište“ na sigurnijim mjestima.

Kancelarija gradonačelnika Lisabona je takođe zamolila ljude da ostanu u zatvorenom prostoru, a gradonačelnik Karlos Moedas je posjetio neka poplavljena područja, najavljujući da će uskoro početi ključni radovi na izgradnji tunela za odvodnjavanje od pet kilometara.

„Ove promjene (zbog globalnog zagrijavanja) su strašne“, rekao je Moedas i dodao „moramo biti spremni“.

Bonus video: