Rusija će možda smanjiti proizvodnju nafte

Putin je rekao da Rusija ima sporazum o proizvodnji sa drugim članicima kluba proizvođača nafte, OPEK plus, i da je tako drastičan korak samo mogućnost

8202 pregleda 5 komentar(a)
Putin po završetku samita Evroazijske ekonomske unije u Biškeku, Foto: Rojters
Putin po završetku samita Evroazijske ekonomske unije u Biškeku, Foto: Rojters

Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte i odbiće da je prodaje svakoj zemlji koja primijeni “glupo” ograničenje cijene ruske nafte koje je nametnuo Zapad, rekao je juče predsjednik Vladimir Putin.

Grupa sedam vodećih svjetskih sila, Evropska unija i Australija su prošle nedjelje dogovorile da uvedu ograničenje cijene od 60 dolara za barel ruske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, nakon što su članice EU prevazišle protivljenje Poljske.

”Što se tiče naše reakcije, već sam rekao da jednostavno nećemo prodavati naftu zemljama koje su donijele takve odluke,” rekao je Putin novinarima u Biškeku, prijestonici Kirgistana.

”Razmislićemo o mogućnosti da se smanji proizvodnja ukoliko bude potrebno”, poručio je ruski lider, a prenio Rojters.

Rusija je drugi po veličini izvoznik nafte u svijetu, nakon Saudijske Arabije, i najveći izvoznik gasa.

Putin je rekao da Rusija ima sporazum o proizvodnji sa drugim člancima kluba proizvođača nafte, OPEK plus, i da je tako drastičan korak i dalje samo mogućnost.

”Razmišljamo o tome, još nije donijeta konačna odluka. Bilo kakav konkretan korak će biti objavljen u ukazu predsjednika Rusije, koji će biti izdat u narednih nekoliko dana,” rekao je Putin.

Prodaja nafte i gasa Evropi je jedan od glavnih izvora ruskih deviznih prihoda otkad su sovjetski geolozi pronašli naftu i gas u močvarama Sibira u decenijama nakon Drugog svjetskog rata.

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi rekao je da Putinova prijetnja nije neočekivana, ali da ostaje da se vidi kakvu će akciju Moskva na kraju preduzeti.

”Nismo iznenađeni tim komentarima. To zapravo i nije novo,” rekao je Kirbi na konferenciji za novinare.

Putin je odbacio pokušaj Zapada da izvrši pritisak na ruske finansije, rekavši da se ograničenje cijene od 60 dolara poklapa da cijenom po kojoj Rusija prodaje naftu.

”To se svodi na istu cifru. Tako da ne treba da brinete za budžet,” rekao je Putin.

Prema podacima Rojtersa, cijena sirove nafte Urals URL-E juče je iznosila bila oko 53 dolara po barelu.

Šef Kremlja je upozorio da bi pokušaji Zapada da uvede ograničenje cijena doveli do globalnog kolapsa naftne industrije, a potom i do katastrofalnog rasta cijena.

”To će dovesti do kolapsa same industrije, jer će potrošač uvijek insistirati da cijena bude niža. U tu industriju se već nedovoljno ulaže, već se nedovoljno finansira, a ako slušamo samo potrošače, onda će se ta investicija svesti na nulu”, rekao je Putin.

”Sve to će u određenom stadijumu dovesti do katastrofalnog kolapsa sektora enegetike. To je glup i loše osmišljen predlog”.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio juče da Sjedinjene Države nastoje da ostave Rusiju bez milionskih prihoda od izvoza i gurnu je u bankrot, prenijela je agencija RIA Novosti.

Bonus video: