Potpredsjednica EP saslušana u sklopu istrage o korupciji

Grčka socijalistička partija PASOK, čija je Eva Kaili članica, saopštila je večeras da je ona "izbačena" iz stranke.

13168 pregleda 11 komentar(a)
Kaili, Foto: Shutterstock
Kaili, Foto: Shutterstock

Članica Evropskog parlamenta iz Grčke, socijalista Eva Kaili, jedna od 14 potpredsjednica Evropskog parlamenta, privedena je večeras na ispitivanje u Briselu u sklopu istrage o navodnoj korupciji koja se tiče "jedne od Zalivskih zemalja", prenose AFP i belgijski Le Soar, citirajući kabinet tužioca.

Četiri druga hapšenja već su se dogodila u belgijskoj prijestonici ujutru povodom istog slučaja. Mediji u Grčkoj i Belgiji javili su da je jedan od četvorice uhapšenih Kailin partner, prenosi euronews.com.

Grčka socijalistička partija PASOK, čija je Kaili članica, saopštila je večeras da je ona "izbačena" iz stranke.

Federalno tužilaštvo Belgije saopštilo je da je povratilo 600.000 eura u gotovini i zaplijenilo kompjutere i mobilne telefone u pretresima u petak.

Rečeno je da je istraga bila usredsređena na pomoćnike Evropskog parlamenta, ali da je ispitan jedan bivši poslanik.

"Istražitelji Federalne pravosudne policije već nekoliko mjeseci sumnjaju da je jedna zalivska zemlja uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, plaćanjem velikih suma novca ili nuđenjem velikih poklona trećim licima sa značajnim političkim i/ili strateška pozicija u Evropskom parlamentu“, navodi se.

Tužilaštvo nije imenovalo državu u centru istrage. Saopštenje se odnosilo samo na "zalivsku državu“. Belgijski Le Soar identifikovalo je zemlju kao Katar.

Korisnici su ličnosti sa "značajnim političkim i/ili strateškim položajem" u Evropskom parlamentu, prenosi Euronews.

Belgijske vlasti nijesu identifikovale uhapšeni kvartet, ali se vjeruje da su u pitanju neimenovani direktor NVO; sindikalni lider Luka Visentini; bivši poslanik S&D-a u Evropskom parlamentu Pjer-Antonio Panceri; i muškarac identifikovan kao F.G, bivši Pancerijev parlamentarni pomoćnik sa vezama sa S&D grupom i Kailinim partnerom.

Kaili (44) je bivša grčka televizijska voditeljka i članica Evropskog parlamenta od 2014. godine.

Pres službe Evropskog parlamenta, koje je kontaktirao Euronews, saopštile su da "Evropski parlament ne komentariše sudske postupke“.

"Kao i uvijek, Evropski parlament u potpunosti sarađuje sa nadležnim nacionalnim vlastima. Isto u ovom konkretnom slučaju“, zaključuju.