Erik Sioti izabran za predsjednika francuske desnice

Desničarska stranka LR je nasljednik stranke RPR bivšeg predsjednika Žaka Širaka, koja se zajedno sa tradicionalnom ljevicom smjenjivala na vlasti do dolaska 2017. centriste Emanuela Makrona

6371 pregleda 1 komentar(a)
Erik Sioti, Foto: Reuters
Erik Sioti, Foto: Reuters

Francuski poslanik Erik Sioti (Eric Ciotti), predstavnik tvrđe desničarske struje posebno po pitanju imigracije, izabran je danas za predsjednika tradicionalne francuske desničarske stranke Republikanci (Les Republicains - LR).

Sioti je u drugom krugu internog glasanja osvojio 53,7 glasova.

Desničarska stranka LR je nasljednik stranke RPR bivšeg predsjednika Žaka Širaka, koja se zajedno sa tradicionalnom ljevicom smjenjivala na vlasti do dolaska 2017. godine centriste Emanuela Makrona. Poslije Širaka desničarsku stranku je naslijedio bivši predsjednik Nikola Sarkozi, sada upleten u niz sudskih afera.

Republikanci su oslabljeni i poslije katastrofalnog rezultata kandidata Valeri Pekres u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih u maju ove godine. Ona je tada osvojila 4,78 odsto glasova.

Stranka trenutno ima 91.110 članova.

Sioti (57) poslanik sa jugoistoka Francuske, stručnjak je za pitanja migracija, a kasnije se zauzeo za ekonomska pitanja, zalažući se za ukidanje poreza na nasljedstvo.

Tokom kampanje je pominjao i društvene teme kao što su nasilje u porodici, invaliditet i rodna ravnopravnost, prikazujući desnicu kao otvorenu za društvo i za slobodu izražavanja.

Međutim, stručnjaci smatraju da bi Republikanci pod vođstvom Siotija mogli da postanu "pomoćna snaga" ekstremne desnice.

Bonus video: