Penzioner u malom ruskom gradu muralima osuđuje rat u Ukrajini

U Borovsku je naslikao djevojku u plavo-žutoj haljini (boje ukrajinske zastave) i bombu koja pada na nju. Ispod je velikim velikim slovima napisao: "Stop"

7175 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Ovčinjikov u svom domu u Borovsku, Foto: Reuters
Vladimir Ovčinjikov u svom domu u Borovsku, Foto: Reuters

Ruski penzioner Vladimir Ovčinjikov kroz više od 20 godina sticao je sljedbenike za svoje ulične murale u malom gradu Borovsku, na oko 115 kilometara jugozapadno od Moskve.

Mnogi od tih murala prikazivali su težak položaj žrtava represija iz Staljinovog doba.

A, onda 25. marta, nešto više od mjesec nakon što je Rusija počela invaziju na Ukrajinu, Ovčinjikov je napravio novo djelo koje ga je dovelo u ozbiljnu pravnu opasnost, piše Rojters.

Jedan od njegovih murala sa ukrajinskom i ruskom djevojkom
Jedan od njegovih murala sa ukrajinskom i ruskom djevojkomfoto: Reuters

On je u Borovsku naslikao djevojku u plavo-žutoj haljini (boje ukrajinske zastave) i bombu koja pada na nju. Ispod je velikim velikim slovima napisao: "Stop".

Mural je bio u suprotnosti sa novim zakonima koje je usvojila ruska vlada, a koji efektivno kriminalizuju protivljenje vojnoj kampanji u Ukrajini.

"Policija je rekla da je ovaj mural diskreditovao našu vojsku", rekao je Ovčinjikov (85) za Rojters.

Mural je okrečen, a Ovčinjikovu je naloženo da plati kaznu od 35.000 rubalja (554 dolara), a za novi prekršaj "diskreditacije ruske vojske" predviđena je maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Kao odgovor on je na istom mjestu ubrzo naslikao novo djelo, ispisavši riječ "bezumie" (ludost na ruskom) ističući slovo Z latinice, koje je postalo simbol onoga što Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Policija je i taj mural odmah prefarbala.

Nakon toga Ovčinjikov je redovno ispisivao riječi u kojima se isticalo slovo Z, a usput osuđivao rat, ali je svaku od njih policija okrečila.

Rojters navodi da lokalna samouprava Borovska nije odgovorila na zahtjev za komentar u vezi murala.

Za Ovčinjikova protivljenje sukobu u Ukrajini vezano je i sa porodičnom istorijom represije iz sovjetskog doba.

Njegovog djedu Lenjinovi boljševici su strijeljali 1919. godine, a njegov otac je uhapšen tokom Staljinove velike čistke 1937. godine.

Na ovaj način je skrenuo pažnju na rusku istoriju političke represije kao motiv u svojoj umetnosti.

"Ova tema političke represije i zatvorenosti ove teme, brisanja istorijskog sjećanja, jedno je te isto što se dešava i sa Ukrajinom", objasnio je Ovčinjikov.

Bonus video: