Evropski parlament i Evropski savjet postigli dogovor o viznim olakšicama za Kosovo

Režim putovanja bez viza počeo bi da se primjenjuje od datuma početka rada Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024

9476 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski parlament i Evropski savjet (zemlje članice) postigli su sporazum o ukidanju viza za građane Kosova koji hoće da putuju u EU na kraća putovanja, saopštio je danas Evropski parlament.

Sporazum koji još treba zvanično da bude odobren predviđa da će najkasnije od 1. januara 2024. godine nosioci pasoša koje izdaje Kosovo biti oslobođeni viza za boravak u Evropskoj uniji od maksimum 90 dana u okviru 180 dana.

Režim putovanja bez viza počeo bi da se primjenjuje od datuma početka rada Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024, navodi se u saopštenju.

"Nakon sporazuma, cijeli region Zapadnog Balkana bi imao sličan vizni okvir prema šengenskom prostoru. Zakonodavci pozdravljaju napredak koji je Kosovo postiglo u mapi puta za liberalizaciju viznog režima", navodi se u saopštenju.

Dva tijela pozdravljaju napredak koji je Kosovo ostvarilo na svom putu za liberalizaciju viza.

Kosovo se poziva da uskladi svoju politiku izdavanja viza sa politikom EU i zemlje članice koje još nemaju sporazume ili aranžmane sa Kosovom treba da zaključe takve sporazume ili aranžmane, takođe se dodaje.

Evroposlanici su naglasili da Kosovo treba da poštuje princip ne vraćanja pri ispunjenju svojih obaveza.

"Stanovnici Kosova će konačno moći da posjećuju EU za odmore, porodične i poslovne posjete bez potrebe traženja viza. To je vrlo važan trenutak za njegovu evropsku budućnost" rekao je izvjestilac u EP holandski evroposlanik Tejs Rojten iz grupe Socijalista i Demokrata.

On je dodao da se Evropski parlament neumorno godinama zalagao za ovu odluku.

Ovaj dogovor postignut je na dan kada su kosovske vlasti objavile da su potpisale zvanični zahtjev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Bonus video: