Ukrajinska vojska: Ruske snage će ponovo pokušati da zauzmu Kijev, važno je da stvorimo rezerve i pripremimo se za rat

- Gromov: Neće biti primirja tokom praznika

- Kijev: U zatvoru u Hersonu otkrivena ćelija za djecu

46766 pregleda 11 komentar(a)
Kijev nakon nedavnih napada dronom, Foto: Reuters
Kijev nakon nedavnih napada dronom, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2022. 21:59h
Završeno
21:51h

Vlade Evropske unije saglasile su se oko devetog paketa sankcija Rusiji zbog invazije Moskve na Ukrajinu, saopštile su diplomate EU, a prenosi Rojters.

Paket će biti formalizovan kroz ono što EU naziva "pisanom procedurom" do petka u podne.

"Sankcije su dogovorene", rekao je jedan od diplomata.

20:21h

Glavni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni izjavio je danas da očekuje novi ruski napad na Kijev u prvim mjesecima 2023. godine, dok borbe već nekoliko mjeseci traju na istoku i jugu Ukrajine.

"Za nas je veoma važan strateški zadatak da stvorimo rezerve i pripremimo se za rat, koji može da se odigra u februaru, u najboljem slučaju u martu, a u najgorem slučaju krajem januara", rekao je Zaloužni za britanski nedjeljnik Ekonomist (The Economist).

Zalužni je rekao da ne sumnja da će ruske snage ponovo pokušati da zauzmu glavni grad Ukrajine.

Ruska vojska je krajem februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, sa ciljem da brzo zauzme Kijev sa ruskim vojnicima koji su stigli iz Bjelorusije.

Ruske snage su tada stigle nekoliko kilometara do Kijeva, ali su krajem marta i početkom aprila potpuno povukle sa tog područja.

17:50h

Poklon koji je komandant poljske policije dobio tokom nedavne posjete Ukrajini eksplodirao je u sjedištu policije u Varšavi i lakše su povrijeđeni komandant i jedan civilni službenik, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske.

17:45h

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas da bi slanje Ukrajini savremenog odbrambenog raketnog sistema SAD "Patriot" bio "još jedan provokativan potez SAD" te da bi Moskva mogla na to da odgovori.

15:55h

Ukrajinski general saopštio je da se Moskva priprema za dugi rat i da vjeruje da neće napustiti plan za osvajanje cijele Ukrajine.

"Kremlj nastoji da sukob pretvori u produženi oružani sukob", kazao je brigadni general Aleksij Gromov a prenosi Rojters.

"Glavni strateški cilj neprijatelja ostaje da zauzme svu teritoriju naše zemlje kao i da ne dozvoli evroatlantske integracije Ukrajine", zaključio je Gromov odbacivši mogućnost primirja tokom praznika.

13:33h

Ukrajinski grad Herson, koji su ukrajinske snage nedavno povratile od Rusa, danas je "potpuno" ostao bez struje zbog jakog ruskog napada na osnovnu infrastrukturu, rekao je regionalni guverner Jaroslav Januševič.

Ukrainski zvaničnici javljaju i da je danas u ruskim napadima na centar Hersona poginulo dvoje ljudi.

Rusi redovno gađaju Herson otkako su ga Ukrajinci povratili prije mjesec dana.

Po ukrajinskim medijima, grad je danas gađan tri puta.

U jučerašnjem napadu na sjedište regionalne administracije šest osoba je povrijeđeno, objavila je tamošnja vlast.

Zbog gotovo svakodnevnih napada i vrlo teških uslova života, vlasti pozivaju stanovnike Hersona da se evakuišu ka bezbjednijim zonama, rekao je regionalni zvaničnik Juri Sobolevski.

On je rekao da stotine ljudi napuštaju Herson svakog dana. Ukupno je oko 11.000 stanovnika napustilo grad otkad su ukrajinske vlasti pozvale na dobrovoljnu evakuaciju pošto su povratile taj grad.

11:38h

Najmanje devet civila ranjeno je u ukrajinskom granatiranju Donjecka, uporišta separatista na istoku Ukrajine, saopštile su proruske vlasti kazavši da je riječ o najvećem na grad od 2014. godine.

Šef administracije u Donjecku Aleksej Kulemzin rekao je da su ukrajinske trupe na Donjeck ispalile 40 raketa "Grad".

On je kazao da su rakete pogodile stambene i poslovne objekte, crkvu, školu i sportski teren.

Izmjena: 12:03h
09:36h

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručuje da je sve oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini legitimna meta za Rusiju, prenosi Rojters.

Ono će biti ili uništeno ili zaplijenjeno, navodi Zaharova.

09:35h

Ruske trupe koncentrišu svojoju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke, pokušavajući istovremeno da poboljšaju svoju taktičku poziciju u još tri oblasti, objavio je na Fejsbuku Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

"Pokušavaju da poboljšaju taktičku poziciju na pravcima Kupjansk, Liman i Zaporožje", navodi Generalštab.

07:53h

Rat u Ukrajini – 295. dan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nema zatišja na liniji fronta i da se nasilje vratilo u Kijev.

Komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinec saopštio je da su ukrajinski istražitelji na oslobođenom području Hersona otkrili zatvorsku ćeliju u kojoj su navodno bila zatočena i maltretirana djeca, prenosi Rojters.

Kako je naveo, ćelija se nalazi u jednom od četiri otkrivena zatvora za mučenje u Hersonu, gradu na jugu Ukrajine koji su prošlog mjeseca napustile ruske snage. Navodi da su istražitelji utvrdili da su djeca dobijala vodu svaki drugi dan, kao i da je na njih vršen "psihološki pritisak" i da im je pričano da su ih napustili roditelji.

Lubinec je takođe rekao da je oko 12.000 ukrajinske djece odvedeno u Rusiju od početka rata u februaru, a da je 8.600 odvedeno silom.

Rojters navodi da Lubinec nije pružio dokaze za svoje tvrdnje, a da agencija nije mogla da potvrdi istinitost njegovog izvještaja. Rusija je ranije odbacila optužbe da su u dosadašnjim operacijama na meti napada vojske bili civili.

Bonus video: