Vladajuća partija u Grčkoj suspendovala poslanicu Evropskog parlamenta zbog istrage isplata

U izjavi grčkim medijima, Spiraki je rekla da je "srećna da prihvati" zahtjev da joj se ukine imunitet "da bi jasno stavila do znanja da nema ni jednog eura duga Evropskom parlamentu".

2687 pregleda 0 komentar(a)
Marija Spiraki, Foto: Shutterstock
Marija Spiraki, Foto: Shutterstock

Vladajuća partija desnog centra u Grčkoj, Nova demokratija suspendovala je jednu svoju poslanicu u Evropskom parlamentu, čekajući ishod istrage evropskih vlasti o legalnosti plaćanja njenog pomoćnika.

Nova demokratija je danas saopštila da je suspenziju naredio lider stranke i premijer Kirijakos Micotakis.

Dok je suspenzija na snazi, evroposlanica Marija Spiraki neće biti ni kandidatinja te stranke na domaćim opštim izborima u prvoj polovini sljedeće godine.

Evropsko javno tužilaštvo tražilo je u četvrtak ukidanje imuniteta Marije Spiraki, a prethodno i smijenjene potpredsjednice Evropskog parlamenta, Grkinje Eve Kaili, osumnjičene za korupciju.

"Na osnovu istražnog izvještaja Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF), postoji sumnja na prevaru štetnu za budžet EU, u vezi sa upravljanjem poslaničkog dodatka, a posebno u vezi sa naknadama akreditovanih parlamentarnih pomoćnika", navodi se u saopštenju tužilaštva o Mariji Spiraki.

Kaili, iz grčke opozicione socijalističke partije PASOK, jedna je od četiri osobe optužene u Belgiji za korupciju, učešće u kriminalnoj grupi i pranje novca u korupcionaškom skandalu u kojem se Katar sumnjiči da je pokušao da kupi politički uticaj gotovinom i poklonima. Ona je uhapšena i u pritvoru je do saslušanja 22. decembra u Briselu.

Frančesko Đorđi, partner Eve Kaili, koji je parlamentarni savjetnik, takođe je uhapšen i optužen. Evropski poslanici su ove nedjelje smijenili Kaili.

Istraga protiv evroposlanice Spiraki nije povezana s katarskim skandalom.

U izjavi grčkim medijima u četvrtak, Spiraki je rekla da je "srećna da prihvati" zahtjev da joj se ukine imunitet "da bi jasno stavila do znanja da nema ni jednog eura duga Evropskom parlamentu".

Ona je rekla da se radi o isplati dodatka njenom bivšem kolegi, poslaničkom pomoćniku, koji je imao ozbiljan zdravstveni problem i bio odsutan s nekih sastanaka Evropskog parlamenta.

"Nemam nikakve veze s 'Katargejtom' " - kako se u Grčkoj naziva korupcionačka afera evroposlanice Kaili, "nemam nikakve veze sa bilo kojim drugim slučajem", rekla je Spiraki.

Bonus video: