Nove optužbe na račun Eve Kaili

Nakon optužbi za korupciju, bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta osumnjičena je i za pronevjeru fondova EU. Kako prenose mediji, njen partner u međuvremenu je priznao da je član „organizacije koju koristi Katar“.

8510 pregleda 9 komentar(a)
Kaili, Foto: Shutterstock
Kaili, Foto: Shutterstock

Stigle su i nove optužbe protiv bivše potpredsjednice Evropskog parlamenta. Eva Kaili već je uhapšena zbog sumnje za korupciju, a sada joj se na teret stavlja i prevara sa budžetskim sredstvima Evropske unije.

Evropsko javno tužilaštvo u Luksemburgu zatražilo je u četvrtak (15.12.) da se ukine imunitet evroposlanici socijalistkinji Kaili i njenoj koleginici iz redova konzervativaca, Mariji Spiraki, takođe iz Grčke.

Mediji prenose i da je Kailin partner dao priznanje u drugom korupcijskom skandalu u vezi s mitom iz Katara u Evropskom parlamentu.

„Prevara na štetu budžeta EU“

Kako je objasnilo Evropsko javno tužilaštvo, nove optužbe odnose se na sumnju da je izvršena „prevara na štetu budžeta EU“, posebno u vezi s naknadama poslanicima u parlamentu. Ta dodatna optužba dolazi nakon istrage Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF).

Druga pogođena članica Evropskog parlamenta, Marija Spiraki, rekla je u četvrtak da „sa radošću prihvata zahtjev da joj se ukine imunitet“, kako bi pokazala da kod nje u vezi s Evropskim parlamentom nema finansijskih odstupanja „čak ni za jedan evro“. Taj slučaj se odnosi na naknade bivšoj saradnici koja je „imala ozbiljan lični problem i koja je izostajala sa sjednica Evropskog parlamenta“. Poslanička grupa Marije Spiraki, Evropska narodna stranka (EPP), zatražila je od nje da u potpunosti sarađuje sa Evropskim javnim tužilaštvom.

Povezani članci

14. Decembar 2022.

Meteorski uspon i nagli pad Eve Kaili

Evropski parlament potvrdio je u četvrtak uveče agenciji AFP da je primio zahtjev za ukidanje imuniteta dvijema poslanicama. Parlament je odmah pokrenuo odgovarajuću proceduru, saopštila je pres-služba Evropskog parlamenta.

„Članstvo u kriminalnoj organizaciji“

Kaili je prošlog petka uhapšena u Briselu zbog optužbi za aferu Katar, kao i njen partner, Italijan, koji je u Parlamentu radio kao savjetnik za spoljnu politiku i ljudska prava. Kako se saznaje u belgijskim pravosudnim krugovima, u njihovom zajedničkom stanu pronađeno je tokom pretresa 150.000 eura, a kod Kailinog oca još 750.000.

Grkinja i drugi osumnjičeni optuženi su za „članstvo u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju“. Navodi se da ih je platila zalivska država Katar da zastupaju njihove interese u Evropskom parlamentu. Katar je negirao optužbe.

„Dalekosežne“ reforme

Kao posljedica tog slučaja, predsjednica parlamenta Roberta Metsola najavila je u četvrtak „dalekosežne reforme“. One bi trebalo da uključuju „zabranu svih nezvaničnih prijateljskih grupa, preispitivanje usklađenosti s našim kodeksom ponašanja i temeljnu reviziju naših odnosa s trećim zemljama.“. U međuvremenu, Evropski parlament je izglasao suspenziju svih zakonodavnih aktivnosti o Kataru.

Kailin partner Frančesko Đorđi, koji je takođe u pritvoru, već je priznao da je dio organizacije koju Katar i Maroko koriste za miješanje u evropska pitanja, objavio je u četvrtak Le Soir.

Kako navodi belgijski list, Đorđi je takođe posvjedočio da je bivši poslanik Pjer Antonio Panceri, koji je takođe u pritvoru, na čelu te navodne organizacije. Na pitanje Le Soira, advokat Pancerija rekao je da ne raspolaže tim informacijama. Prema izvještaju, Đorđi je optužio još dvoje poslanika EU da su primali novac od Pancerija. Kaili je pak do sada tvrdila da je nevina.

U međuvremenu, kancelarija finansijskog tužioca u Atini pokrenula je preliminarnu istragu o Kaili. Finansijski tužilac Hristos Bardakis naredio je istragu „zbog sumnje na primanje mita i pranje novca“, saznaje se u pravosudnim izvorima.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da korupcijski skandal u Evropskom parlamentu narušava povjerenje javnosti u evropsku politiku. „Korupcija je zločin“, rekla je Fon der Lajen u četvrtak poslije samita EU u Briselu. „Naravno, takvi događaji, takva korupcija, narušavaju povjerenje javnosti u institucije. Moramo naporno da radimo da povratimo povjerenje.“

Bonus video: