Papa Franjo obilježio 86. rođendan nagradama za ljude uključene u dobrotvorne akcije

Druga dvojica nagrađenih su franjevački sveštenik Hana Jaluf, koji se zauzima za siromašne u Sirij i italijanski industrijalac Silvano Pedrolo za rad na izgradnji škola i donošenju čiste vode za piće siromašnima u zemljama u razvoju

6413 pregleda 5 komentar(a)
Papa Franjo je poljubio ruku beskućnika koji dio milostinje dijeli sa ostalima, Foto: Reuters
Papa Franjo je poljubio ruku beskućnika koji dio milostinje dijeli sa ostalima, Foto: Reuters

Poglavar Rimokatolilčke crkve papa Franjo obilježio je danas svoj 86. rođendan tako što je nagradio tri osobe koje su uključene u humanitarne akcije, uključujući i beskućnika koji dio milostinje dijeli sa ostalima iz ulice.

Kako piše Rojters Vatikan je pomeutog beskućnika identifikovao samo po imenu Đanpjero i imenu ulice Vue.

Druga dvojica nagrađenih su franjevački sveštenik Hana Jaluf, koji se zauzima za siromašne u Sirij i italijanski industrijalac Silvano Pedrolo za rad na izgradnji škola i donošenju čiste vode za piće siromašnima u zemljama u razvoju.

Papa Franjo
foto: Reuters

Papa Franjo im je dodijelio nagradu - mali globus i sliku Majke Tereze koja drži dijete - na ceremoniji u Vatikanu.

Na ceremoniji, papa je beskućniku poljubio ruku, a jedna od časnih sestara reda koji je osnovala Majka Tereza ​​stavila je papi vijenac od cvijeća oko vrata.

Na posebnoj audijenciji, rimski bogoslovi poklonili su mu kolač, ali nikakve druge posebne proslave rođendana nisu planirane.

Papa Franjo je rođen kao Horhe Mario Bergoljo u Buenos Ajresu 1936, a sljedećeg marta obilježiće 10. godišnjicu izbora za poglavara Rimokatoličke crkve.

Bonus video: