Britanski sud odobrio sporni plan protjerivanja migranata u Ruandu

Za sada još niko nije prebačen u Ruandu, prvi let predviđen u junu bio je otkazan poslije odluke Evropskog suda za ljudska prava, ali vlada novog premijera Rišija Sunaka nastavlja tu politiku

5295 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Visoki sud Londona ocjenio je kao "legalan" sporni plan britanske vlade da protjera u Ruandu migrante koji su ilegalno došli u Britaniju.

Odluka suda donijeta je u trenutku kada je broj migrantskih prelazaka preko Lamanša veći nego ikad.

"Sud je zaključio da je legalno za britansku vladu da organizuje slanje tražilaca azila u Ruandu i da se njihov zahtjev za azil razmatra u Ruandi, a ne u Velikoj Britaniji", navodi se u rezimeu presude koju je visoki sud objavio.

Sud je procjenio da mjere koje predviđa britanska vlada nisu suprotne Konvenciji o izbjeglicama.

Vlada Borisa Džonsona zaključila je u aprilu sporazum sa Kigalijem da se u Ruandu protjeraju tražioci azila koji su ilegalno stigli u Britaniju. Cilj te politike je da se obeshrabre ilegalni prelasci Lamanša na malim čamcima.

Za sada još niko nije prebačen u Ruandu, prvi let predviđen u junu bio je otkazan poslije odluke Evropskog suda za ljudska prava, ali vlada novog premijera Rišija Sunaka nastavlja tu politiku.

Današnja odluka suda odnosi se na žalbu udruženja za pomoć migrantima, kao što su Care4Calais, Dentention Action i Asylum Aid, kao i sindikata javnih službi PCS.

O tom pitanju se čak izjasnio i Komesarijat UN za izbjeglice navodeći da "u Ruandi ne postoje minimalne potrebe pravednog i pouzdanog sistema azila" i da takva jedna politika vodi ka ozbiljnim rizicima kršenja Konvencije UN o statusu izbjeglica.

Konzervativnoj britanskoj vladi je jedan od prioriteta, borba protiv ilegalne imigracije, što je bilo jedno od obećanja Bregzita ali nikad više migranata ne prelazi Lamanš na malim čamcima.

Od početka godine 45.000 migranata stiglo je na engleske obale u odnosu na 28.526 u 2021. godini. Četiri migranta među kojima i jedna mlada osoba stradali su u pokušaju prelaska 14. decembra, nešto više od godinu dana od smrti 27 osoba.

Bonus video: