Velika Britanija pripremila vojsku da vozi kola hitne pomoći

Inflacija već pogađa britanski zdravstveni sistem, a medicinske sestre su prošle nedjelje štrajkovale po prvi put u više od 100 godina. Njihov zahtjev je isti, traže povećanje plata od 5 odsto iznad inflacije.

2781 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Velika Britanija priprema vojsku da uđe i vozi kola hitne pomoći nakon što je više od 10.000 bolničara i službenika najavilo štrajk, prenosi Rojters

Tenzije oko plata već neko vrijeme rastu, između Vlade i zdravstvenih radnika.

Dvocifrena inflacija izazvala je negodovanje širom britanske ekonomije, gdje radnici strahuju od mogućnosti pada plata u vrijeme kada cijene hrane i energije rastu, a privreda klizi u recesiju.

To već pogađa britanski javno finansirani zdravstveni sistem, a medicinske sestre su prošle nedjelje štrajkovale po prvi put u više od 100 godina. Njihov zahtjev je isti, traže povećanje plata od 5 odsto iznad inflacije.

U nekim djelovima zemlje vozači kola hitne pomoći, službenici za pozive i pomoćno osoblje napustiće radna mjesta u srijedu, što predstavlja vidljiviju i potencijalno opasniju fazu društvenih nemira koji su pogodili i željezničku mrežu i poštanske usluge.

"Pacijenti će biti pogođeni ovim štrajkovima", kazao je ministar zdravlja Stiv Barkli.

Vozila hitne pomoći će biti aktivna za hitne slučajeve i one opasne po život, dok se pacijentima sa manje ozbiljnim stanjima savjetuje da sami krenu do bolnice.

Kao odgovor na nemire, vlada se okrenula svojim oružanim snagama, stavljajući u pripravnost 600 vozača i 150 logističkog osoblja.

Obje strane u sporu oko plata, kažu da je na drugoj da napravi prvi korak.

Vlada neće raspravljati o povećanju od 4 odsto koje je dala svom zdravstvenom osoblju u julu, na preporuku nezavisnog pregleda plata. Zabrinuti zbog skučenih budžeta i podsticanja inflacije, kažu da bi velika povećanja plata bila neodgovorna.

Radnici Hitne pomoći sa druge strane, nisu iznijeli svoje tačne zahtjeve ali sindikalna čelnica UNISON -a Kristina Mekanea rekla je da postoji rizik da osoblje napusti službu radi bolje plaćenih poslova pri čemu je nazvala vladin pristup pregovorima "potpuno nepopustljivim".

"Ozbiljno, nema povjerenja između nas i vlade", kazala je ona radiju Bi-Bi-Si.

Bonus video: