Potez koji će obuzdati ili pogoršati energetsku krizu

Uprkos tome što je postignut dogovor, pojedine članice bloka i učesnici na tržištu smatraju da će ograničenje cijena gasa izazvati poremećaje na tržištu i ugroziti evropsku energetsku stabilnost

8791 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ministri energetike Evropske unije dogovorili su se juče oko ograničavanje cijena gasa nakon višenedjeljnih pregovora o vanrednoj mjeri koja je podijelila blok dok pokušava da obuzda energetsku krizu.

Ograničenje je novi pokušaj 27-člane EU da smanji cijene gasa zbog kojih su skočile cijene energenata koje su podstakle rekordnu inflaciju nakon što je Rusija prekinula većinu isporuka gasa Evropi.

Ministri su se dogovorili da aktiviraju ograničenje ako cijene ne pređu 180 eura po megavat satu tokom tri dana na osnovu prvomjesečnog ugovora Holandskog gasnog čvorišta (TTF), koji služi kao evropsko mjerilo, kazali su zvaničnici EU, a navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Gas
foto: REUTERS

Ograničenje može biti aktivirano počev od 15. februara 2023, navodi se u dokumentu. Dogovor će biti zvanično odobren pismeno, nakon čega će stupiti na snagu.

Njemačka je podržala dogovor, uprkos tome što je prethodno izrazila bojazni o posljedicama na evropsku sposobnost da privuče zalihe gasa na konkurentnom gobalnom tržištu, kazala su za Rojters tri zvaničnika EU.

"Ovdje se radi o našoj energetskoj budućnosti. Radi se o pristupačnosti cijena", kazao je belgijski ministar energetike Tine van der Straten.

U početku ograničenje se neće odnositi na privatne trgovine gasom izvan energetske berze, mada se to može razmotriti nakon stupanja na snagu.

Trojica zvaničnika su kazala da su Holandija i Austrija bila uzdržane, dok je Mađarska glasala protiv. Holandija i Austrija su se odupirale ograničenju tokom pregovora, strahujući da bi to moglo poremetiti evropska energetska tržišta i ugroziti evropsku energetsku bezbjednost.

Ostajem zabrinut zbog većih poremećaja na evropskom energetskom tržištu, zbog finansijskih posljedica i prije svega zabrinut sam za evropsku bezbjednost snabdijevanja

Holandski ministar energetike Rob Jeten je kazao: Uprkos napretku u proteklih par nedjelja, mehanizmi korekcije tržišta ostaju potencijalno nestabilni".

"Ostajem zabrinut zbog većih poremećaja na evropskom energetskom tržištu, zbog finansijskih posljedica i prije svega zabrinut sam za evropsku bezbjednost snabdijevanja", dodao je on.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto opisao je ograničenje kao "veoma loš predlog", ali je kazao da je Budimpešta uspjela da "nešto postigne", što znači da ne mora da se konsultuje sa Evropskom komisijom ukoliko želi da modifikuje svoje dugoročne ugovore za gas sa Rusijom kao rezultat ove mjere.

Predlog EU je, takođe, naišao na protivljene pojedinih učesnika na tržištu, koji tvrde da bi mogao izazvati finansijsku nestabilnost.

Interkontinentalna berza, na čijoj amsterdamskoj berzi se odvija TTF trgovina, saopštila je prošle nedelje da bi mogla da premjesti TTF trgovinu izvan EU ako blok ograniči cijene.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson kazao je juče da će Evropska komisija biti spremna da suspenduje ograničenje cijena gasa, ukoliko analiza regulatornih agencija pokazuje da rizici te mjere nadmašuju benefite.

Sporazum je uslijedio nakon mjeseci debate i dva pretodna sastanka na kojima nije postignut dogovor među državama koje se nijesu slagale oko toga da li će ograničenje cijene pomoći ili podriti evropske pokušaje da obuzda energetsku krizu.

Oko 15 država, uključujući Belgiju, Grčku i Poljsku zahtijevalo je ograničenje ispod 200 eura po megavat satu - što je znatno manje od ograničenja od 275 eura koje je Evropska komisija predlagala prošlog mjeseca.

Premijer Poljske je kazao da će ograničenje cijena onemogućiti Rusiji i Gazpromu da izazivaju poremećaje na tržištu.

"Na nedavnim sastancima u Briselu, naša većinska koalicija uspjela je da slomi otpor - uglavnom Njemačke", objavio je na Tviteru Mateuš Moravjecki. "Ovo znači kraj tržišnim manipulacijama Rusije i njene kompanije Gazprom".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je juče da je odluka članica EU o ograničavanju cijena gasa neprihvatljijva i da predstavlja napad na tržišno zasnovano određivanje cijena.

Nakon objave, fjučers gasa za mjesec unaprijed na holandskoj referentnoj vrijednosti pao je oko 8 odsto, na 107 eura po megavat satu, daleko ispod maksimuma od više od 340 eura u avgustu, ali i dalje znatno iznad 69 eura krajem 2021

Bonus video: