Osvajanje Bahmuta bila bi Pirova pobjeda za Rusiju

Borbu koju komandanti obiju strana opisuju kao “mlinac za meso”, neki ruski, ukrajinski i zapadni eksperti upoređuju sa Prvim svjetskim ratom, gdje su Njemačka i Britanija pretrpjele teške gubitke u rovovskom ratovanju za često oskudne teritorijalne dobitke

26349 pregleda 25 komentar(a)
Bahmut je prije rata imao 70-80.000 stanovnika, a sada desetak, Foto: Rojters
Bahmut je prije rata imao 70-80.000 stanovnika, a sada desetak, Foto: Rojters

Skoro petomjesečna borba za gradić Bahmut na istoku Ukrajine traje toliko dugo i izazvala je toliko smrti i razaranja da će, čak i ako Rusija pobijedi, to biti Pirova pobjeda, kažu vojni eksperti.

Prizori uništenih stambenih blokova, teško povrijeđenih vojnika, rovova punih blata i građana koji se kriju u podrumima pod neprestanim bombardovanjem, postali su uobičajeni u Bahmutu i okolini od početka sukoba.

Preuzimanje kontrole nad gradom koji je prije rata imao oko 70-80.000 stanovnika, a sada oko 10.000, mogao bi Rusiji poslužiti kao odskočna daska za napredak ka dva veća grada, Krematorsk i Slavjansk, piše Rojters.

To bi takođe ostavilo Ukrajinu bez korisne drumske i željezničke linije za snabdijevanje.

Ukraine
foto: GRAPHIC NEWS

Međutim, u žestokim sukobima koji traju od 1. avgusta i ruskom granatiranju od maja, veći dio Bahmuta je u ruševinama, dok su ukrajinske snage zapadno imale dovoljno vremena da izgrade odbrambene linije u blizini na koje će se vratiti.

”Da je Bahmut osvojen kada su počeli napad u avgustu, to bi bilo značajno. Međutim, sve je u zamahu,” rekao je Konrad Muzika, poljski vojni analitičar.

On je ocijenio da je stratešku vrijednost Bahmuta smanjilo to što je Ukrajina utvrdila okolnu oblast u mjesecima koji su uslijedili, otežavajući Rusiji da osvajanje grada, ako se desi, pretvori u širi proboj.

Ipak, taj sukob je poprimio ogroman značaj na obje strane jer predstavlja glavno poprište borbi dok zima steže, raspoređeni su veliki resursi i to je prva bitka nakon nekoliko mjeseci za koju se čini da Rusija ima šansu da dobije, navodi se u analizi britanske agencije.

Borbu koju komandanti obiju strana opisuju kao “mlinac za meso”, neki ruski, ukrajinski i zapadni eksperti upoređuju sa Prvim svjetskim ratom, gdje su Njemačka i Britanija pretrpjele teške gubitke u rovovskom ratovanju za često oskudne teritorijalne dobitke.

Sa sahrane švedskog medicinskog tehničara koji je ubijen blizu Bahmuta
Sa sahrane švedskog medicinskog tehničara koji je ubijen blizu Bahmutafoto: Reuters

Igor Girkin, ruski nacionalista i bivši službenik Federalne službe bezbjednosti koji je pomogao da se pokrene prvobitni rat u Donbasu 2014. i koji je pod američkim sankcijama, rekao je ove nedjelje da smatra da je strategija njegove strane u Bahmutu “idiotska”.

”Šta će se sljedeće desiti (nakon potencijalnog ruskog osvajanja Bahmuta)?” rekao je Girkin na jednom video-snimku, dodavši da će se Ukrajinci samo povući na drugu odbrambenu liniju dok će nastaviti da grade druge defanzivne linije iza te.

”To nagriza neprijateljsku odbranu po modelu Prvog svjetskog rata”, rekao je Girkin, tvrdeći da Moskva mora promijeniti strategiju na bojnom polju i drugačije rasporediti snage.

Majkl Kofman, ekspert za rusku vojsku iz američkog instituta CNA, kaže da je Moskva izgleda predana toj borbi zbog resursa koje je već potrošila, a ne zbog “razumne strategije”.

”Borba za Bahmut nije besmislena, nego je strateški pogrešna (za Rusiju) s obzirom na slab ofanzivni potencijal i odsustvo izgleda za prodor čak i ako osvoji grad,” rekao je Kofman.

Osuđenici prihvatili Prigožinovu ponudu

Nijedna strana ne otkriva ukupan broj žrtava u Ukrajini. Međutim, Ukrajina kaže da Rusija trpi teške gubitke i da su mnogi ubijeni bili osuđenici koje je regrutovala privatna moskovska plaćenička firma Vagner.

Osnivač Vagnera, Jevgenij Prigožin, kojem je Vašington uveo sankcije, potvrdio je da se njegovi ljudi bore tamo.

On je osuđenicima ponudio da se bore i da budu pomilovani za šest mjeseci ili će, ako pristanu da dezertiraju, biti suočeni sa pogubljenjem.

U novembru je nezavisni ruski portal Meidazona objavio da su javno dostupni podaci ruske Federalne službe za izvršenje kazni pokazali da se ukupan broj zatvorenika smanjio za 23.000 u septembru i oktobru, što je najveći pad te vrste za duže od deset godina.

Bolnica u Donjecku uništena u granatiranju
Bolnica u Donjecku uništena u granatiranjufoto: Reuters

Rojters navodi da to pokazuje da su osuđenici prihvatili Prigožinovu pobjedu.

Prigožin je upozorio da se ne očekuju brzi prodori, a 12. decembra je izjavio da je zadatak Vagnera u borbi za Bahmut da “ubije što više neprijateljskih vojnika i da iscrpi ukrajinsku vojsku”.

Prema podacima ruskih vlasti o stanju na ratištu, Ukrajina trpi teške gubitke u ljudstvu i naoružanju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio u ponedjeljak da je Bahmut “najvruća tačka” na frontu od 1.300 kilometara.

On je juče bio u iznenadnoj posjeti Bahmutu, gdje je pozdravio “nadljudske” vojnike i dodijelio im medalje.

Ukrajina žrtva nedavnog uspjeha

Bahmut, koji Rusija zove Artjomovsk, kako se grad zvao u sovjetsko soba, za tu državu odavno ima političku vrijednost.

Budući da se nalazi na liniji fronta koja presijeca istočnu ukrajinsku Donjecku oblast, zauzimanje Bahmuta bi približilo Rusiju potpunoj kontroli Donbasa, čije djelove kontrolišu ruski zastupnici od 2014.

Nakon što su ruske trupe u aprilu napustile sjever Ukrajine u ponižavajućem povlačenju, Moskva je javno preformulisala svoj osnovni ratni cilj u “oslobođenje” Donbasa.

Poljski analitičar Muzika kaže da je Bahmut postao bitka iscrpljivanja.

”Ukrajinci samo iscrpljuju Ruse i to je prilično djelotvorno u smislu ljudstva i opreme”, rekao je. “Oni povećavaju troškove Rusima.”

Britanska vojna obavještajna služba je ocijenila da postoji “realna mogućnost da je osvajanje Bahmuta postalo primarni simbolični, politički cilj” Moskve.

Zelenski juče u Bahmutu
Zelenski juče u Bahmutufoto: Reuters

Rojters navodi da bi tamošnja pobjeda pomogla u podizanju morala, a general Sergej Surovikin, komandant ruskih snaga u Ukraijini od 8. oktobra, mogao bi da pokaže da je napravio dobar potez kada je prerasporedio snage na druga mjesta nakon povlačenja iz južnog grada Herson.

To bi takođe osnažilo Prigožinov politički kapital u Moskvi ako bi mogao sebi pripisati dio zasluga za takvu pobjedu, piše u analizi.

Ukrajina računa, prema mišljenju eksperata, da će joj zadržavanje kontrole nad Bahmutom pomoći da održi podršku zapadnih država od čijih zaliha oružja zavise ratni napori Ukrajine.

Pošto je Ukrajina postigla niz uspjeha na bojnom polju, čak i relativno beznačajan poraz rizikuje da stvori percepciju zastoja, zbog čega bi zapadne zemlje mogle bile manje voljne da pruže podršku Kijevu usred sopstvenih sve većih ekonomskih problema koji proističu iz rata, ističe Rojters.

”U ovom stadijumu, Ukrajina je žrtva sopstvenog nedavnog uspjeha, i pati od povećanih očekivanja održivog zamaha,” rekao je Kofman.

Bonus video: