Putin: Rusija želi okončanje rata - što prije to bolje; Blinken: Kremlj za to nije izrazio spremnost

- Putin: Sistem Patriot koji SAD isporučuje Ukrajini je stari sistem naoružanja kojem će Rusija moći da se suprostavi

- Bivši šef ruske svemirske agencije Roskosmos nije životno ugrožen

42823 pregleda 18 komentar(a)
Detalj iz Donjecka, Foto: Reuters
Detalj iz Donjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2022. 23:03h
Završeno
21:22h

Ukrajinci su poželjeli dobrodošlicu predsjedniku Volodimiru Zelenskom koji se vratio iz ratne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, pozdravljajući njegovo putovanje kao uspješno, dok su ruski zvaničnici danas poslali poruku da je posjeta samo podstakla sukob.

SAD su najavile novi paket vojne pomoći vrijedan 1,8 milijardi dolara u koju spada i isporuka sistema protivvazdušne odbrane Patriot kao najmoćnije oružje te vrste do sada isporučeno Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio danas da će, ukoliko Ukrajini bude isporučen Patriot , Moksva "razbiti Patriot" i da će isporuka PVO sistema samo produžiti borbe.

"Oni koji to rade rade uzalud, to samo odugovlači sukob", rekao je on.

Putin je ponovio da je Rusija spremna na razgovore sa Ukrajinom o okončanju sukoba.

"Na ovaj ili onaj način, svi oružani sukobi završavaju se pregovorima. Što prije dođe ovo razumijevanje do onih koji nam se suprotstavljaju, to bolje. Nikada nismo odbili razgovore", rekao je on.

Zelenski je danas sletio u Poljsku dok je putovao nazad u Ukrajinu.

On je na društvenim mrežama napisao da je na putu do kuće sreo "prijatelja Ukrajine".

Na snimku koji je objavio se vidi kako ga pozdravljaju poljski zvaničnici nakon što je izašao iz aviona.

On i poljski predsjednik Andžej Duda su se zagrlili, pozdravili i potom sjeli da razgovaraju.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov optužio je Zelenskog i američke zvaničnike da se "fokusiraju na rat i dodatno vezuju ukrajinski režim za potrebe Vašingtona".

21:19h

Iako je veoma skup, za njega se otimaju mnoge zemlje jer on zaista može mnogo u zaštiti od napada iz vazduha.

Povezani članci

22. Decembar 2022.

Da li je nebo Ukrajine sigurno uz "Patriote"?

21:03h

Šef privatne ruske paravojne grupe Vagner odbacio je kao "tračeve i spekulacije" tvrdnju SAD da je Rusija preuzela pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje, prenosi Rojters.

"Svi znaju da Sjeverna Koreja već duže vrijeme ne isporučuje nikakvo oružje Rusiji", rekao je jevgenij Prigožin.

20:01h

Kremlj nije izrazio spremnost da okonča rat u Ukrajini, izjavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken komentarišući izjavu predsjednika Rusije Vladimira Putina da želi da se sukob okonča "što prije moguće".

"Rusija suštinski nije pokazala interesovanje da se diplomatski angažuje za okončanje rata", rekao je Blinken, dan poslije posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu.

18:10h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija želi okončanje rata u Ukrajini i da se svi oružani sukobi završavaju diplomatskim pregovorima.

"Naš cilj nije da pokrenemo zamajac vojnog sukoba, već naprotiv, da okončamo ovaj rat. Mi tome težimo i trudićemo se i dalje", rekao je Putin novinarima, a prenosi Rojters.

"Nastojaćemo da se ovo okonča - i što prije, to bolje, naravno", naglasio je Putin.

On je dodao i da je protivvazdušna odbrana Patriot koju SAD isporučuje Ukrajini stari sistem naoružanja kojem će Rusija moći da se suprostavi.

Putin je naveio i da Patriot ne funkcioniše kao ruski sistem S-300.

"U redu, mi ćemo ovo uzeti u obzir i protivotrov će se uvijek naći", rekao je on.

18:00h

Nije iznenađujuće da nije objavljena nikakva zvanična informacija o putovanju - obezbjeđenje je veliko oko predsjedničkih posjeta čak i za vrijeme mira, ali za lidera čija je zemlja u ratu rizici su još veći

Povezani članci

22. Decembar 2022.

Kako je ukrajinski predsjednik Zelenski doputovao u SAD

11:44h

Američke isporuke raketnih sistema Patriot Ukrajini najavljene tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu, neće doprinijeti rješavanju sukoba niti spriječiti Rusiju da ostvari svoje ciljeve.

To je poručio portparol Kremlja Dmitrij Peskov u razgovoru sa novinarima, prenosi Rojters.

"Ovo ne vodi brzom rješenju, naprotiv. I to ne može spriječiti Rusku Federaciju da ostvari svoje ciljeve tokom specijalne vojne operacije", kazao je Peskov.

Peskov je rekao da tokom posjete Zelenskog nije bilo poziva na mir niti znakova spremnosti da se "sasluša zabrinutost Rusije", dokazujući da Sjedinjene Američke Države vode posrednički rat sa Rusijom "do posljednjeg Ukrajinca".

08:34h

Orden koji je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uručio juče američkom predsjedniku Džou Bajdenu je ukrajinski krst za vojne zasluge.

Zelenski je rekao da mu je odlikovanje poklonio kapetan ukrajinske vojske koji se bori u regionu Donbasa, prenio je CNN.

Bajden je zahvalio Zelenskom i rekao da će ukrajinskom kapetanu zauzvrat poslati "komandni novčić vojske SAD".

07:43h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski se u okviru posjete Vašingtonu obratio u srijedu uveče na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa SAD, gdje se zahvalio američkim zvaničnicima i narodu na podršci svojoj zemlji.

Povezani članci

22. Decembar 2022.

Zelenski u Kongresu SAD: Ukrajina se nikad neće predati

07:43h

Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je sinoć novinarima, pošto se u Bijeloj kući sastao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, da su narod Ukrajine i liderstvo Zelenskog "inspiracija", a Zelenski obećao da "neće biti kompromisa" u ratu protiv ruskog agresora.

07:42h

Predsjednik Vladimir Putin rekao je juče da ruska armija mora izvući pouke iz problema sa kojima se suočila u Ukrajini i riješiti ih. On je obećao da će dati vojsci sve što joj je potrebno da vodi rat koji se bliži kraju desetog mjeseca.

Povezani članci

22. Decembar 2022.

Kremlj će obezbijediti sve što vojska traži

07:37h

Rat u Ukrajini - 301. dan.

Dmitrij Rogozin, bivši šef ruske svemirske agencije Roskosmos, povrijeđen je u ukrajinskom granatiranju Donjecka, prenose ruske novinske agencije.

„Granatiran je hotel u predgrađu Donjecka u kojem je bila grupa vojnih savjetnika predvođena Dmitrijem Rogozinom. Dmitrij je zadobio ranu na leđima i odveden je u bolnicu. Život mu nije ugrožen“, objavio je njegov pomoćnik, a prenosi TASS.

Ta ruska novinska agencija piše da je u napadu poginulo dvoje ljudi, a nekoliko ih je povrijeđeno, prenosi N1.

„Očito je da je to bio ciljani napad. Stručnjaci smatraju da je izveden samohodnom haubicom Caesar kalibra 155 milimetara koju proizvodi francuski Nexter“, dodao je Rogozinov pomoćnik.

Uz Rogozina, bivšeg zamjenika ruskog premijera, povrijeđen je i Vitalij Hotsenko, premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike, prenosi Rojters.

Rogozin je vodio rusku svemirsku agenciju do jula ove godine, a sada rukovodi grupom vojnih savjetnika Carski vukovi u Donbasu.

Bonus video: