SAD: Putin ne pokazuje volju da pregovara

Bijela kuća je saopštila da ono što Putin radi na terenu govori da želi da nastavi da vrši nasilje nad ukrajinskim narodom i da eskalira rat

9978 pregleda 13 komentar(a)
Putin na konferenciji za novinare u Moskvi, Foto: Rojters
Putin na konferenciji za novinare u Moskvi, Foto: Rojters

Predsjednik Vladimir Putin je juče izjavio da Rusija želi kraj rata u Ukrajini, te da bi to neizbježno podrazumijevalo diplomatsko rješenje.

On je to rekao dan nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden ugostio ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog u Bijeloj kući i obećao mu stalnu i nepokolebljivu podršku SAD.

"Naš cilj nije da zavrtimo zamajac vojnog sukoba, već, naprotiv, da okončamo ovaj rat. Mi tome težimo i trudićemo se i dalje", rekao je Putin novinarima. "Nastojaćemo da se ovo okonča, i što prije, to bolje, naravno.

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi rekao je da Putin "ne pokazuje apsolutno nikakve indicije da je voljan da pregovara" o okončanju rata. "Upravo suprotno", rekao je Kirbi novinarima. "Sve što on (Putin) radi na terenu i u vazduhu govori o čovjeku koji želi da nastavi da vrši nasilje nad ukrajinskim narodom" i "eskalira rat".

Zelenski i Bajden u Bijeloj kući
Zelenski i Bajden u Bijeloj kućifoto: Reuters

Rusija uporno tvrdi da je otvorena za pregovore, dok Ukrajina i njeni saveznici sumnjaju da želi da kupi vrijeme nakon niza neuspjeha u 10-mjesečnom ratu.

"Rekao sam mnogo puta: intenziviranje neprijateljstava dovodi do neopravdanih gubitaka", rekao je Putin.

"Svi oružani sukobi završavaju se na ovaj ili onaj način nekom vrstom pregovora na diplomatskom kolosijeku", dodao je. "Prije ili kasnije, sve strane u stanju sukoba sjednu i dogovore se. Što prije to shvate oni koji nam se protive, to bolje. Mi nikada nismo odustali od toga".

Rusija kaže da Ukrajina odbija da pregovara. Kijev kaže da Rusija mora zaustaviti napade i povući se sa teritorije koju je zauzela.

Putin je takođe umanjio značaj naprednih raketnih sistema Patriot koje SAD šalju Ukrajini, rekavši da će Rusija naći način da mu se suprotstavi. On je ocijenio da je Patriot "prilično star" i da ne radi kao ruski sistem S-300.

"OK, uzećemo to u obzir, a protivotrov će se uvijek naći," poručio je. Putin je takođe rekao da će isporuke sistema samo produžiti sukob. "Oni koji to rade, uzalud to rade, to samo produžava sukob."

Američki vojnici pored sistema Patriot na vježbi u Litvaniji
Američki vojnici pored sistema Patriot na vježbi u Litvanijifoto: Reuters

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao novinarima da nije bilo nikakvih znakova spremnosti za mirovne pregovore tokom posjete Zelenskog, što dokazuje da SAD preko posrednika ratuju sa Rusijom "do posljednjeg Ukrajinca".

"Ovo ne vodi brzom rješenju, naprotiv", rekao je Peskov o sistemu Patriot. "I to ne može spriječiti Rusku Federaciju da ostvari svoje ciljeve tokom specijalne vojne operacije", dodao je, koristeći ruski termin za rat u kome su stradale desetine hiljada ljudi.

Zelenski je u Kongresu u srijedu rekao da je američka pomoć njegovoj zemlji investicija u demokratiju, pominjući bitke protiv nacista u Drugom svjetskom ratu da bi izvršio pritisak za dodatnu pomoć protiv ruske invazije.

Putin je takođe umanjio značaj naprednih raketnih sistema koje SAD šalju Ukrajini, rekavši da će Rusija naći način da mu se suprotstavi. On je ocijenio da je Patriot "prilično star" i da ne radi kao ruski sistem S-300

Američki republikanci, od kojih su neki sve više skeptični povodom slanja tolike pomoći Ukrajini, 3. januara će od demokrata preuzeti kontrolu na Predstavničkim domom Kongresa SAD.

Kongres se juče približio odobravanju dodatnih 44,9 milijardi dolara hitne vojne i ekonomske pomoći, što je dio šireg zakona vlade SAD o potrošnji. To je povrh otprilike 50 milijardi dolara koje je ove godine već poslato Ukrajini.

Bajdenova administracija je u srijedu, kada je Zelenski počeo prvu posjetu inostranstvu od početka invazije 24. februara, objavila još 1,85 milijardi vojne pomoći Ukrajini, uključujući sistem Patriot.

Zelenski se juče na putu kući sastao sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom. Poljska, koja dijeli oko 500 kilometara granice sa Ukrajinom, registrovala je više od 1,5 miliona izbjeglica iz svog istočnog susjeda od početka rata, više nego bilo koja druga država Evropske unije.

Bonus video: