Ruski opozicionar prijavio Putina za širenje lažnih informacija

Zelenski se vratio u Kijev, G7 obećao 32 milijarde dolara pomoći

38325 pregleda 18 komentar(a)
Zastave posvećene stradalim vojnicima, na trgu u Kijevu, Foto: Reuters
Zastave posvećene stradalim vojnicima, na trgu u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.12.2022. 22:52h
Završeno
22:48h

Opozicioni odbornik iz Sankt Peterburga u egzilu Nikita Juferev odlučio je da ruskim vlastima prijavi za "širenje lažnih informacija o vojsci" predsjednika Rusije Vladimira Putina, jer je za konflikt u Ukrajini, prvi put otkako je u februaru pokrenuo invaziju na tu zemlju, upotrebio riječ "rat".

Kako danas javlja Si-En-En u Rusiji se za konflikt u Ukrajini ne smije koristiti riječ "rat" već pažljivo osmišljeni izraz "specijalna operacija", a prekršiocima prijeti do 15 godina zatvora na osnovu zakona koji je Moskva donijela u martu ove godine.

"Nije donijet nikakav dekret o okončanju specijalne vojne operacije, a rat nije objavljen", napisao je Tviteru Juferev koji je pobjegao iz Rusije i dodao: "Nekoliko hiljada ljudi je već osuđeno zbog ovakvih riječi o ratu (u Ukrajini)".

Kako CNN piše, Juferev je zbog korišćenja riječi "rat", to jest zbog "širenja lažnih informacija", prijavio Putina vlastima u Moskvi radi krivičnog gonjenja.

Putin je juče rekao novinarima u Moskvi: "Nije nam cilj da podstičemo vojni konflikt, već upravo suprotno - da okončamo ovaj rat. Tome smo težili i težićemo i dalje".

13:48h

Kremlj je saopštio da je Rusija postigla značajan napredak ka "demilitarizaciji" Ukrajine, što je, kako Rojters podsjeća, jedan od ciljeva koji je predsjednik Vladimir Putin istakao kada je pokrenuo rat protiv prije deset mjeseci.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponudio je ocjenu vojnog napretka Rusije na brifingu o komentarima Putina, koji je u četvrtak rekao da je "odbrambeni potencijal Ukrajine blizu nule".

"Može se konstatovati da postoji značajan napredak ka demilitarizaciji", odgovorio je Peskov.

Sopstveni odbrambeni potencijal Ukrajine, njen vojnoindustrijski kompleks, teško je poremećen ruskim raketnim udarima.

Ali Zapad je u Ukrajinu ubacio oružje vrijedno desetine milijardi dolara, a predjsednik SAD Džo Bajden ove nedjelje je obećao američki sistem protivvazdušne odbrane "patriot" i obećao stalnu podršku.

Putin je ocijenio sistem "patriot" kao "prilično star" i rekao da će se Rusija prilagoditi njemu.

12:43h

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je da je stanje američko-ruskih odnosa u "ledenom dobu" i dodao da je rizik od sukoba između dvije zemlje "visok", prenijela je agencija Tas.

Antonov je rekao da je teško reći kada bi mogli da se nastave razgovori o strateškom dijalogu između dvije strane, ali da su razgovori o razmjeni zarobljenika bili "efikasni" i da će se nastaviti, prenosi Rojters.

Izmjena: 13:48h
12:42h

Najviši ruski zvaničnik u ukrajinskom regionu Zaporožje rekao je da je granatiranje tamošnje nuklearne elektrane koju kontroliše Moskva "skoro prestalo".

Govoreći na ruskoj državnoj televiziji, regionalni guverner koga je postavila Rusija Jevgenij Balicki rekao je da ruske trupe neće napustiti nuklearnu elektranu i da se ona nikada neće vratiti pod kontrolu Ukrajine, prenosi Rojters.

10:21h

Grupa bogatih zemalja G7 obećala je do 32 milijarde dolara pomoći Ukrajini naredne godine, rekli su ministri finansija tih zemalja u zajedničkom saopštenju, dodavši da su spremni dati više bude li potrebno.

"Ostajemo snažno predani hitnim kratkotrajnim finansijskim potrebama Ukrajine", rekli su ministri, ohrabrujući druge donatore da povećaju svoje doprinose ratom razorenoj zemlji.

Obećanje teško 32 milijarde dolara G7 zemalja uključuje 19 milijardi dolara od Evropske unije, prenosi SEEibz.

Taj je iznos ili djelimično isplaćen ili je isplata Ukrajini u toku, prema saopštenju ministara Sjedinjmenih Američkih Država (SAD), Kanade, Japana, Njemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije.

Podrška Ukrajini nakon ruske invazije zemlje ostaje prioritet G7, rekao je njemački ministar finansija Kristijan Linder.

Njemačka, koja je predsjedavala grupom G7 ove godine, predaje tu poziciju Japanu za narednu godinu.

10:20h

Trista treći je dan rata u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je video-snimak u kojem navodi da se vratio na posao u Kijevu, nakon posjete Vašingtonu ove sedmice.

"U svojoj sam kancelariji. Radimo ka pobjedi", rekao je Zelenski u video- snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

Bonus video: