Ukrajina ratuje i protiv endemske korupcije

Država nastoji da se oslobodi oligarha i ojača krhke institucije. Ti koraci su ključni za dobijanje desetina milijardi dolara zapadne pomoći za obnovu zemlje, kao i za pridruživanje EU

14758 pregleda 13 komentar(a)
Zelenski sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom u Vašingtonu, Foto: Reuters
Zelenski sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom u Vašingtonu, Foto: Reuters

Dok pljušte rakete po gradovima Ukrajine i građani se bore da prežive, vlasti te zemlje su pojačale borbu protiv korupcije, piše agencija Rojters.

Agencije za borbu protiv korupcije ponovo su aktivirale višegodišnju istragu o zvaničnoj šemi za koju kažu da je dovela do toga da su potrošači električne energije preplatili više od milijardu dolara, kao i slučaj koji je stao 2020. a odnosi se na navodnu krađu imovine i sredstava od preko 350 miliona dolara od jedne naftne kompanije pod kontrolom države.

Oni su takođe pokrenuli nove akcije, uključujući nedavno hapšenje u odsustvu bivšeg guvernera centralne banke Kirila Ševčenka zbog uloge u pronevjeri pet miliona dolara. On negira krivicu.

"Svake nedjelje imamo jedan ili dva velika događaja plus sedam ili osam manjih koji su i dalje važni", kaže pravni ekspert Vadim Valko, koji prati rad antikorupcijskih vlasti u Ukrajini, piše Rojters, ističući da se država bori da se oslobodi oligarha i ojača ranjive institucije.

Vlada tu inicijativu smatra dovoljno hitnom da za nju izdvoji resuruse čak i tokom ruske invazije.

Agencije za borbu protiv korupcije gotovo svakodnevno ističu svoj rad u saopštenjima i objavama na društvenim mrežama. Samo u novembru su objavili da su pokrenuli istrage u 44 nova krivična slučaja, izdali 17 obavještenja o sumnji osobama koje su pod istragom i uputile šest optužnica sudu.

Bivši guverner centralne banke optužen za pronevjeru
Bivši guverner centralne banke optužen za pronevjerufoto: Reuters

Tužioci su tokom 2022. podigli najmanje 109 optužnica u 42 slučaja i izrekli 25 osuđujućih presuda, rečeno je Rojtersu u Specijalizovanom antikorupcijskom tužilaštvu (SAPO).

Zvaničnici za borbu protiv korupcije kažu da taj posao ne može da čeka jer je suzbijanje endemske korupcije ključno za uvjeravanje zapadnih partnera koji se spremaju da pošalju desetine milijardi dolara pomoći koja će biti potrebna za obnovu zemlje u narednim godinama.

To bi, kako su kazali, takođe bilo ključno za dobijanje statusa koji Ukrajini garantuje dugoročnu bezbjednost od bilo kakve buduće agresije - članstvo u Evropskoj uniji, koja kaže da je suzbijanje korupcije neophodno za početak pregovora o kandidaturi.

"Trenutno je izuzetno važno da se Ukrajina pokaže kao predvidiv partner", kaže Jaroslav Jurčišin, prvi zamjenik šefa parlamentarnog odbora za antikorupcijsku politiku, misleći na zapadne donatore.

"U Ukrajini se istovremeno vode dva rata: otvoreni sa Rusijom i drugi sa postsovjetskom korumpiranom prošlošću koja se dešava unutra."

Antikorupcijska inicijativa ima podršku predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je ovog mjeseca obećao da će se Ukrajina istovremeno boriti i protiv korupcije na visokom nivou i protiv ruske invazije.

"Priča o reformi se nastavlja", rekao je glumac koji je postao ratni vođa, koji je 2019. izabran na osnovu obećanja da će očistiti ukrajinsku politiku.

"Ona se nastavlja čak i tokom ovakvog rata."

ukraine
foto: Reuters

Napori u borbi protiv korupcije, koji su nastavljeni nakon invazije 24. februara, pojačani su tokom ljeta pod novim direktorom SAPO-a, kažu eksperti i zvaničnici.

Oleksandar Klimenko je preuzeo tu funkciju u julu, nakon što je Zelenski javno zatražio da se potvrdi njegovo imenovanje jer komisija koja ga je izabrala više od pola godine ranije još nije zvanično potpisala tu odluku.

"Bez punopravnog rukovodioca takve institucije, njeno punopravno funkcionisanje je nemoguće", rekao je tada Zelenski.

Klimenko je obezbijedio administrativnu snagu da pokrene neke slučajeve koji su skupljali prašinu, a istovremeno je unaprijedio nove, kazali su zvaničnici za Rojters.

Na primjer, SAPO je krajem septembra objavio da je Klimenko ponovo otvorio slučaj povodom šeme koja je navodno previše naplaćivala od potrošača električne energije. Taj slučaj je više puta otvaran i zatvaran tokom dvije godine zbog proceduralnih grešaka, rekli su tužioci SAPO-a u vrijeme zastoja.

Najavljujući njegovo ponovno aktiviranje, Klimenkova kancelarija je saopštila da tužilaštvo nije dovoljno detaljno pregledalo spise predmeta i da je dodijelila novi tim za istragu, koja uključuje najmanje 15 osumnjičenih, uglavnom sadašnjih i bivših zvaničnika.

Krajem oktobra, zvaničnici za borbu protiv korupcije saopštili su da su izdali nova obavještenja o sumnji u ovom slučaju, kada su osumnjičeni obaviješteni da su pod istragom.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal i francuski predsjednik Emanuel Makron  na konferenciji u Parizu u znak solidarnosti za ukrajinskim narodom
Ukrajinski premijer Denis Šmihal i francuski predsjednik Emanuel Makron na konferenciji u Parizu u znak solidarnosti za ukrajinskim narodomfoto: Rojters

U navodnoj zavjeri za uzimanje više od 350 miliona dolara od naftne kompanije, tužioci su početkom septembra za osam osoba izdali obavještenja o sumnji koja su čekala odobrenje SAPO-a od početka 2020.

Novi slučajevi protiv korupcije uključuju istragu pokrenutu u oktobru protiv bivšeg šefa poreske uprave osumnjičenog da je uzeo više od 20 miliona dolara mita.

Portparol SAPO-a je rekao da Klimenko nije spreman da komentariše svoj rad. Agencija nije komentarisala pojedinačne slučajeve i nedavni nalet aktivnosti, ali je saopštila da trenutno radi na 693 slučaja sa svojom sestrinskom agencijom, Nacionalnim antikorupcijskim biroom Ukrajine (NABU).

Sjedinjene Države, koje isporučuju Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara da bi joj pomogle u borbi protiv Rusije, podržavaju istovremeni napor Kijeva da iskorijeni korupciju.

"Aktivno sarađujemo sa vladom Ukrajine kako bismo osigurali odgovornost, čak i usred izazovnog ratnog okruženja", rekao je portparol američkog Stejt dipartmenta.

Rojters piše da postoje izgledi da je dodatni novac na putu dok donatori odmjeravaju razmjere svojih doprinosa predviđenoj obnovi Ukrajine, projektu koji u velikoj mjeri zavisi od strane pomoći.

Guverner Centralne banke Andrij Pišnji rekao je ovog mjeseca da očekuje 18 milijardi eura od EU i 10 milijardi dolara od Vašingtona sljedeće godine samo u vidu trenutne budžetske pomoći.

Zelenski sa šeficom EK Ursulom fon der Lajen
Zelenski sa šeficom EK Ursulom fon der Lajenfoto: Reuters

Portparol Komisije EU rekao je da će finansijska, politička i logistička podrška Ukrajini "biti povezana sa agendom za pristupanje".

"Reformska mjerila će biti ključna u ovom kontekstu", rekao je portparol. "Ona će u početku biti prilagođena i prikladna za ratna vremena, ali bi trebalo da se razvijaju prema jačanju posebno vladavine prava i borbe protiv korupcije."

Rojters navodi da neće biti lako pobijediti korupciju u zemlji gdje je, prema riječima stručnjaka, veliki dio toga ukorijenjen u haosu koji je uslijedio nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Uprkos napretku koji je ostvaren posljednjih godina, Ukrajina se i dalje nalazi na 122. mjestu od 180 zemalja u najnovijem Indeksu percepcije korupcije Transparensi internešnala.

Andrij Borovik, izvršni direktor kancelarije Transparensija u Ukrajini, pozdravio je trenutnu borbu protiv korupcije, ali je rekao da će prava mjerila uspjeha biti broj osuđujućih presuda i uspjeh države u povraćaju prihoda od korupcije, kao i njenoj primjeni prijava imovine.

"Moraćemo da vidimo kakav će biti konačni rezultat", rekao je Rojtersu.

Uprkos napretku koji je ostvaren posljednjih godina, Ukrajina se i dalje nalazi na 122. mjestu od 180 zemalja u najnovijem Indeksu percepcije korupcije Transparensi internešnala

Ulozi nikada nisu bili veći otkako je Kijev krenuo u kampanju protiv korupcije, nakon što je revolucija "Majdan" 2014. zacementirala proevropski kurs Ukrajine, ističe se u analizi.

I SAPO i NABU su osnovani 2015. SAPO nadgleda istrage koje je pokrenuo NABU i šalje ih antikorupcijskom sudu, koji je počeo sa radom 2019. godine.

Zajedno, oni čine jezgro ukrajinske infrastrukture za sprovođenje zakona protiv korupcije, sektor u kojem su zaposleni relativno dobro plaćeni.

Tužioci SAPO-a, na primjer, zarađuju najmanje 2.500 dolara mjesečno, ili šest puta više od ukrajinskog mjesečnog prosjeka. Posla ima puno i agencija je trenutno u procesu zapošljavanja osam novih tužilaca.

NABU takođe traži novog direktora, a EU je ocijenila da je to ključno mjesto koje treba popuniti za napore Ukrajine u borbi protiv korupcije.

Čak i usred ratnih previranja, ove agencije su sada produktivnije nego prethodnih godina, kaže Olena Ščerban, zamjenica izvršnog direktora Akcionog centra za borbu protiv korupcije u Kijevu, neprofitnog instituta koji djelimično finansiraju zapadne zemlje i koji vodi kampanju za reforme i prati napredak Ukrajine.

Tužioci SAPO zarađuju najmanje 2.500 dolara mjesečno, ili šest puta više od ukrajinskog mjesečnog prosjeka

"NABU i SAPO sada rade efikasnije nego u posljednjih nekoliko godina zajedno", izjavila je.

Antikorupcijske vlasti u Kijevu su svjesne da Zapad posmatra.

Garancija da zapadni novac neće biti ukraden

Katerina Butko, građanska aktivistkinja koja radi u komisiji za izbor SAPO, priznaje da je borba Ukrajine protiv korupcije često teška. Ona je dodala da strani donatori imaju jasan podsticaj da obezbijede njen uspjeh tako što će nastaviti da pružaju snažne smjernice politike.

”Rad naših antikorupcijskih institucija je garancija da zapadni novac neće biti pokraden”, rekla je Butko.

Obični Ukrajinci će takođe posmatrati pošto su nedavne pobjede Kijeva na bojnom polju podstakle nadu da zemlja može da pobijedi u ratu i da se uspješno obnovi.

Ukrajinski vojnici na ratištu u Bahmutu
Ukrajinski vojnici na ratištu u Bahmutufoto: Reuters

Istraživanje koje je u oktobru sproveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju pokazalo je da najmanje 88 odsto građana vjeruje da će Ukrajina biti prosperitetna članica EU u narednih 10 godina.

Kijevljanka Katerina je kazala da je vojna pobjeda glavni prioritet Ukrajine.

Međutim, ova 27-godišnjakinja, koja nije saopštila prezime, rekla je da je takođe važno uspostaviti pravedno društvo za život, kojem će biti usađen jasan osjećaj da niko nije iznad zakona.

”Ovdje još nemamo takvo razumijevanje”.

Bonus video: